Wszystkie osoby, które odwiedzają Sin City, mają do wyboru cztery główne atrakcje, jakimi są intensywny hazard, luksusowe zakwaterowanie, najwyższej klasy rozrywka i niesamowicie kuszące lokale gastronomiczne. Z tego względu dzisiaj przyjrzymy się restauracjom w Las Vegas, które zasługują na szczególną uwagę.
Poniższe lokale należą do grupy renomowanych i najczęściej odwiedzanych punktów kulinarnych w całym mieście.
Lokal Guy Savoy
Elegancka i wyrafinowana restauracja Guy Savoy oferuje wykwintną kuchnię francuską w miejscu naturalnie inspirowanym siostrzaną posiadłością z paryskim motywem. Szczycąca się pięknymi widokami na Caesars Palace i własną miniaturą wieży Eiffla, restauracja ta dopina całości swoją nieskazitelną obsługą i dbałością o szczegóły.
Od spersonalizowanych nakryć stołowych po sztućce Christofle i kieliszki Spiegelau, Guy Savoy jest wyraźnym symbolem luksusu. Menu à la carte, z sekcjami „z lądu” i „z morza”, obejmuje szereg charakterystycznych dań Savoy. Zjemy tutaj m.in. jedwabistą zupę z karczochów, zupę z czarnych trufli, czy delikatnie przyprawionego chrupiącego okonia morskiego.
Co więcej, musimy też spróbować cudu dla podniebienia, jakim jest kawior w dedykowanym Caviar Room albo przyglądać się pracy najlepszych szefów kuchni, przyrządzających swoje arcydzieła na ekskluzywnym stole Krug Chef’s.
Lokal Mizumi
Zanurzmy się w kranie wykwintnej kuchni japońskiej, jaką oferuje restauracja Mizumi. Mieszcząca się w cichym zakątku resortu Wynn, Mizumi odgrywa rolę sanktuarium w porównaniu do tętniących życiem ulic Las Vegas. Każdy stół zapewnia widok na mistyczny ogród japoński ze stawem koi i 90-metrowym wodospadem.
Szef Min Kim serwuje tu jedne z najbardziej cenionych potraw w Las Vegas. Świeże sushi i sashimi są warte każdego grzechu, podobnie jak inne dania, jakie zjemy tylko tutaj. Należą do nich m.in. peruwiański antar w glazurze miso oraz grillowany przez 48 godzin boczek z purée z dyni. W restauracji znajduje się także bar robatayaki i sala teppanyaki.
Ażeby uzyskać najlepsze wrażenia na świeżym powietrzu, warto zarezerwować pływający stół z pagodą, do którego można dostać się tylko prywatną ścieżką biegnącą przez bujne ogrody.
Lokal Jean-Georges Steakhouse
Faktem jest, że na Las Vegas Strip restauracji typu Steakhouse jest bez liku. Aczkolwiek ten niebanalny lokal światowej klasy szefa kuchni Jean-Georgesa Vongerichtena jest w Vegas na wagę złota. Ta nowoczesna jadalnia emanuje dyskretną, ale elegancką atmosferą i cieszy się dużą popularnością wśród zakochanych par. A przyćmione oświetlenie dodatkowo wzmacnia romantyczny nastrój.
Personel lokalu jest dobrze zorientowany w każdym kawałku mięsa, jakie oferuje menu, czego dowodem mogą być różnice w składnikach, na które wskazują kucharze i kelnerzy podczas obsługiwania swoich gości. Często polecają mostek Wagyu, który jest dostarczany w całości na jednym z wózków, a następnie krojony na naszych oczach.
Popisowe danie tej restauracji to 32 uncje steku. Wagyu tomahawk to ogromny stek zarezerwowany tylko dla osób, które zamiast żołądka mają czarną dziurę. Jest to również jedna z zaledwie trzech restauracji w mieście serwująca wołowinę Kobe A5.
Tak, jak w przypadku większości wykwintnych lokali ze stekami, jest tutaj też świetna karta win – obszerna i wysokiej jakości. Mamy okazję skosztować szlachetnych roczników z Kalifornii, Bordeaux, Włoch i Hiszpanii. Restauracja posiada również bogate menu koktajlowe.
Lokal Le Cirque
Ta legendarna restauracja francuska budowała swoją reputację na Manhattanie przez ponad 40 lat. I robiła to w kilku lokalizacjach. I pomimo że dzisiaj w Nowym Jorku nie znajdziemy już tej knajpy, jej dziedzictwo nadal żyje w Las Vegas. Restauracja szczyci się wyśmienitą kuchnią w starym stylu. Goście muszą przestrzegać formalnego kodeksu ubioru, a w zamian otrzymują perfekcyjne usługi i niebiańskie rarytasy.
W lokalu są aż trzy menu do wyboru. I każde z nich zapewnia kwintesencję klasycznej kuchni francuskiej z najwyższej jakości składnikami. Menu Dégustation (425 USD za osobę) zawiera jedne z najbardziej pożądanych składników na świecie, w tym kawior z osetry, białą truflę alba i japońską polędwicę wołową wagyu. Dostępne jest również menu wegetariańskie.
I nie można zapominać o zdumiewającej karcie win, gdzie goście mogą wybierać z listy 900 etykiet!
Lokal Blossom
Blossom mieści się w resorcie Aria, gdzie przyrządza najlepsze smakołyki kuchni chińskiej. A wszystko dzięki bogatemu menu obejmującemu ponad 100 dań. Szef kuchni Chi Kwun Choi skrupulatnie opracował całą kartę, która zawiera zarówno autentyczne dania z całej Azji Wschodniej, jak i potrawy zachodnie.
Możemy tu doświadczyć wspaniałej kaczki po pekińsku, dostarczanej w całości lub pokrojonej w plastry. Ta pięknie chrupiąca kaczka jest podawana na puszystej bułce bao lub płaskim naleśniku oraz polana sosem ogórkowym i sosem hoisin. Innym przysmakiem są tosty z krewetkami. Jest także gorący kociołek z homarem Maine i ogonem wołu w stylu hongkońskim.
Wystrój restauracji jest bardzo elegancki – z betonowymi filarami ozdobionymi mozaikami z liści i gałęzi, które nadają im wygląd drzewa. Są nawet żyrandole w kształcie klatki dla ptaków z czerwonymi lampionami, które wiszą dość nisko, wypełniając restaurację romantycznym oświetleniem. A dla osób lubiących dyskrecję przygotowano dwie prywatne sale jadalne.
A czekając na świetny posiłek w jednej z tych restauracji, możemy odpalić nasz smartfon i zafundować sobie rozgrywkę na pieniądze w najlepszych kasynach online na hazardowy.pl. Jakby nie było, w końcu jesteśmy w Vegas!