Pozostałe

Orzeszki ziemne – bogactwo przeciwutleniaczy

Badania pokazują, że orzeszki ziemne rywalizują z wieloma owocami, jeśli chodzi o ich wartość przeciwutleniającą, zgodnie z badaniami University of Florida.

Orzechy ziemne zawierają nie tylko szeroką gamę pomocnych przeciwutleniaczy, ale także „dobry” tłuszcz

„Jeśli chodzi o zawartość przeciwutleniaczy, orzeszki ziemne są na równi z truskawkami” – powiedział Steve Talcott, adiunkt nauk o żywności i żywieniu człowieka na University of Florida.  „Spodziewaliśmy się dość wysokiej zawartości przeciwutleniaczy w orzeszkach ziemnych, ale byliśmy trochę zszokowani, gdy okazało się, że są one tak bogate w przeciwutleniacze, jak wiele rodzajów owoców”.

W badaniu zbadano kilkanaście różnych odmian orzeszków ziemnych, mierząc ich zdolność do blokowania efektu starzenia się wolnych rodników, które naturalnie występują w organizmie i uszkadzają żywe komórki powodując choroby serca, udar i niektóre nowotwory.

Antyoksydanty stały się popularne, gdy doniesienia zaczęły ogłaszać je jako cudowną broń w walce z rakiem.  To prowadzi do tego, że wiele osób dodaje do swojej diety więcej pomarańczy i czerwonych owoców i zwiększa ilość witamin A, C i E, które są uznawane za przeciwutleniacze.

 Orzeszki ziemne są dobrym źródłem witaminy E

Naukowcy z University of Florida zbadali orzeszki ziemne i odkryli, że zawierają one wysokie stężenia polifenoli.  Pieczenie zwiększa poziom, zwiększając zawartość przeciwutleniaczy o 22 procent, do poziomu jeżyn i truskawek.  W rzeczywistości raport stwierdza, że ​​prażone orzeszki ziemne przewyższają jabłka, marchew i buraki.

„Jeśli porównasz je (orzeszki ziemne) z innymi pokarmami, które ludzie uważają za bogate w przeciwutleniacze, to głównie owoce i jagody orzeszki ziemne wychodzą gdzieś pośrodku” – powiedział Talcott.  „Nie mogą się równać z produktami z górnej półki, takimi jak granat, ale rywalizują z innymi produktami, które ludzie jedzą tylko ze względu na zawartość przeciwutleniaczy”.

„Wiemy już z poprzednich badań, że włączenie orzeszków ziemnych i masła orzechowego do zdrowej diety może obniżyć poziom cholesterolu, pomóc ludziom schudnąć i zapobiegać cukrzycy typu 2” – powiedziała Kristen Ciuba, dietetyk z Peanut Institute, organizacji non-profit w Albany, Ga.  ., finansowany przez przemysł orzechowy.

„Na pewno warto zajrzeć dalej” – powiedział Gorbet, współautor badania. „Ważnym pytaniem nie jest to, czy można to zrobić, tylko pytaniem, czy istnieje zapotrzebowanie.  Do tej pory ludzie nie szukali orzeszków ziemnych ze względu na zawartość przeciwutleniaczy, ale być może w przyszłości będą”.

Nie każdy chce przenieść orzeszki ziemne na listę zdrowej żywności ratującej życie.  Dr Mercola, autor Total Health Program, ma ostrzeżenie dla osób, które chcą zwiększyć ilość spożywanych orzeszków ziemnych.

Dr Mercola twierdzi, że orzeszki ziemne są bogate w tłuszcze Omega-6, które zniekształcają stosunek Omega 3:6 i mogą zawierać rakotwórczą pleśń zwaną aflatoksyną, a także pestycydy.  Wszystko to powoduje poważne problemy zdrowotne i choroby.

Nadal mówi ludziom, aby jedli organiczne masło orzechowe, wylewali olej z górnej części słoika z masłem orzechowym, aby obniżyć zawartość kwasów Omega-6, a nawet mieszali drożdże piwne.

Więcej wpisów dotyczących zdrowego stylu życia, znajdziesz w serwisie https://www.wieszwiecej.pl/.

 

Similar Posts