Czy tylko zawodowi kucharze powinni sięgać po noże z najwyższej półki, gwarantujące bezbłędne cięcia i płynność ruchów? A może gotując w domu po amatorsku, również nie powinno się oszczędzać na dobrych nożach?
Ile kosztuje dobry nóż?
Komplet noży w stojaku to często bardzo niewielki wydatek – rzędu kilkudziesięciu złotych. Nie należy jednak oczekiwać od takich narzędzi wysokiej jakości. Zazwyczaj tępią się już po kilku użyciach, wymagają ciągłego ostrzenia, a do tego mogą nawet wypadać z rękojeści. Za to za zestaw profesjonalnych noży kuchennych można zapłacić nawet do 2000 złotych! Cena jednego to zazwyczaj 200-300 złotych. Noże Victorinox to idealna harmonia pomiędzy tym, co najwyższej jakości, a tym, co spokojnie zmieści się w budżecie większości miłośników sprawnego, amatorskiego lub profesjonalnego gotowania.
Czy warto kupić noże Victorinox do pracy w gastronomii?
Nóż Victorinox można kupić nie tylko w zestawie składającym się z najpopularniejszych rodzajów tych narzędzi, ale również osobno – na przykład pojedynczy nóż do filetowania Victorinox 20 cm to bardzo przydatne narzędzie w pracy każdego kucharza. Niezbyt długie, ale odpowiednio wyprofilowane, cienkie ostrze doskonale radzi sobie z bardzo precyzyjnym filetowaniem ryb albo mięsa.
Mając pod ręką dobry nóż służący do tego celu, można bardzo sprawnie przygotowywać mięso do ugotowania w restauracji, a tym samym znacząco przyspieszyć tempo pracy. W przypadku osób pracujących w gastronomii to bardzo ważne – dla jeszcze większej precyzji i szybszych ruchów podczas przyrządzania wyrafinowanych potraw, najlepiej mieć własny zestaw noży przeznaczonych do różnych zastosowań.
Czy w domowej kuchni warto mieć dobre noże kuchenne?
Niektóre gospodynie domowe każdego dnia uparcie ostrzą swoje noże przed pokrojeniem choćby pomidora w równe plasterki, albo męczą się próbując zrobić cokolwiek w kuchni przy pomocy tępego narzędzia. Inne wyciągają wnioski i po prostu inwestują w zestaw noży z górnej półki albo kompletują go zgodnie z własnymi preferencjami samodzielnie. Dzięki temu każdego dnia bardzo sprawnie poruszają się w kuchni, szybko przyrządzając ulubione potrawy domowników i czując, że każda minuta spędzona przy gotowaniu nie jest minutą straconą!
A zatem – czy warto inwestować w dobre noże? Czy ta inwestycja przyniesie zyski? Jeśli chodzi o pracę kucharza, komplet dobrych noży to dla każdego szefa kuchni świętość – należą do jego prywatnych narzędzi i nikomu nie wolno ich używać. Dobrze traktowane noże kuchenne w domu można potraktować jako inwestycję – w długie lata niezmąconego żadnymi przeszkodami użytkowania. Wystarczy raz kupić naprawdę markowe noże, aby przez kolejne lata nie być zmuszonym do kupowania kolejnego kompletu. Tym samym zdecydowanie można uznać, że to sposób na oszczędności – czyli inwestycja. Dla własnego komfortu i tempa pracy zdecydowanie warto postawić na lepsze noże, przy których krojenie mięsa, warzyw, czy filetowanie ryb będzie czystą przyjemnością.