Jedzenie

Morele i ich niesamowita wartość odżywcza

Te smaczne i zdrowe owoce powinny dość często pojawiać się w naszym menu. Morele, bo o nich mowa, to wspaniały smak i ogromna wartość odżywcza. Co warto wiedzieć na temat tych owoców? Na jakie korzyści mogą liczyć te osoby, które będą po nie sięgać regularnie?

Morele – podstawowe informacje

Morele nie bez powodu cieszą się tak wielkim uznaniem. Owoce te są bardzo dobrym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B, nie brak tu również tak ważnych dla zdrowia substancji, jak witamina A oraz garbniki. W morelach pojawiają się też ważne sole mineralne, pektyny oraz kwasy organiczne, dzięki czemu zdrowa dieta z takim dodatkiem może się dla wielu z nas okazać cennym wsparciem w walce o utrzymanie dobrej formy.

Więcej wpisów o tym jak prowadzić zdrowy tryb życia znajdziesz w serwisie www.tygodnik24.pl.

Jaka jest wartość odżywcza moreli?

Morele to owoce o bardzo dużej wartości odżywczej, w której możemy znaleźć sporo cennych dla zdrowia substancji. Ten niezwykły przysmak jest bardzo dobrym źródłem bera karotenu, dzięki któremu nasz układ odpornościowy staje się silniejszy, a wzrok i skóra otrzymują dodatkowe zabezpieczenie.

W morelach pojawia się też sporo witaminy C, wspierającej serce, naczynia krwionośne oraz naturalną odporność organizmu. Dzięki witaminom z grupy B, zdrowa dieta z morelami korzystnie wpłynie na nasz układ nerwowy, a zawartość potasu sprawi, że łatwiej będzie nam utrzymać ciśnienie krwi na prawidłowym poziomie.

Dlaczego warto sięgać po morele?

Zdaniem wielu osób, owoce te mogą odgrywać bardzo ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Zdrowa dieta, w której regularnie będą się pojawiały te owoce, może mieć też rewelacyjny wpływ na nasz układ krążenia oraz na nasze ciśnienie. Po owoce warto też sięgać ze względu na wzrok oraz na skórę, na którą dieta z morelami wpływa doskonale. Pamiętajmy, że te owoce świetnie sprawdzają się w walce z wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za rozwój wielu chorób cywilizacyjnych oraz za problemy z przedwczesnym starzeniem się.

Mniej problemów z trawieniem oraz z nerkami, większa szansa na uporanie się z nadwagą oraz cenne wsparcie w walce z anemią – oto kolejne powody, dla których warto włączyć morele do swego menu.

 

Similar Posts