Jedzenie

Co warto wiedzieć o płatkach drożdżowych?

Płatki drożdżowe coraz częściej pojawiają się na naszych talerzach, a ich popularność stale rośnie. Dlaczego? Bo z jednej strony mają one korzystny wpływ na smak naszych potraw, z drugiej – mogą nas one skutecznie wspierać w walce o utrzymanie dobrej formy.

Co warto wiedzieć na temat tych płatków oraz ich wartości odżywczej? W jaki sposób możemy je włączyć do swego menu?

Płatki drożdżowe – to powinieneś wiedzieć

Płatki drożdżowe powstają z nieaktywnych drożdży, a do ich produkcji wykorzystuje się glukozę. Wygląd takich płatków zbliżony jest do bułki tartej, jednak możliwości wykorzystania ich w kuchni są o wiele szersze. Wiadomo, że z płatków takich chętnie korzystają osoby na diecie wegańskiej, które szukają ciekawych zamienników sera. Ich obecność uwzględniają przepisy na wegańskie dania z „serem”, np. zapiekanki.

Orzechowo-serowy posmak sprawia, że płatki te świetnie sprawdzają się też w roli wegańskiego parmezanu, z którego można korzystać na wiele sposobów. Płatkami drożdżowymi możemy też zagęszczać zupy oraz sosy, możemy je wykorzystywać jako składnik past kanapkowych lub panierkę. Możliwości jest sporo, zatem każdy z nas znajdzie dla siebie odpowiednie rozwiązanie.

A w jaki sposób płatki drożdżowe mogą wpierać nasze zdrowie? Z jakich względów warto po nie sięgać?

Zdrowa dieta z takim dodatkiem może przynieść każdemu z nas wiele korzyści. Wiadomo, że w płatkach takich znajdziemy sporo białka oraz błonnika. W płatkach drożdżowych pojawia się też sporo witamin (m.in. witamina A oraz witaminy z grupy B), nie brak tu również tak ważnych dla ludzkiego organizmu minerałów, takich jak: żelazo, cynk, potas czy selen. Ten niepozorny dodatek ma zatem bardzo dużą wartość odżywczą, a włączenie go do menu przyniesie nam wiele korzyści. Dzięki płatkom drożdżowym możemy wspomóc swój układ odpornościowy oraz układ pokarmowy, możemy się też skuteczniej chronić przed wirusami i bakteriami.

Lepszy stan włosów, skóry i paznokci, skuteczniejsza ochrona przed starzeniem się – oto kolejne powody, dla których warto częściej sięgać po przepisy na te dania, w których pojawiają się płatki drożdżowe.

Więcej ciekawych artykułów dotyczących zdrowego odżywiania znajdziesz w serwisie https://www.argumenty.pl/.

 

Similar Posts