Tortellini — włoskie pierożki, które podbiły świat

Włoska kuchnia, jako jedna z nielicznych zawojowała niemal każdy zakątek świata. W wielu miejscach została ona na dłużej. W Polsce również pokochaliśmy specjały rodem z Italii i do dziś bardzo często goszczą one na naszych stołach. Uwielbiamy przede wszystkim pizzę i makarony, ale znajdujemy też przestrzeń dla tamtejszej wersji pierożków. A jeśli o nich mowa, chodzi oczywiście o tortellini.

Ogromna ciekawość świata, w tym też nowych smaków sprawia, że wciąż szukamy inspirujących przepisów, próbujemy dań w różnych stron świata i stopniowo włączamy rozmaite potrawy do naszego codziennego menu. Ale na początek – nieco informacji na temat tortellini i wskazówki, jak je serwować.

Skąd pochodzi tortellini?

Poznając nowe dania, czasami zastanawiamy się skąd pochodzą i jaka jest ich historia. Budzi się w nas takie zainteresowanie szczególnie w przypadku zagranicznych kuchni. Zatem co możemy powiedzieć o tortellini?

  • Pochodzą one z regionu Emilia w północnych Włoszech.
  • Są to malutkie pierożki o charakterystycznym kształcie.
  • Przygotowuje się je z ciasta makaronowego
  • Nadziewa się je mięsem, grzybami lub serem.
  • Klasycznie podaje się je z sosem pomidorowym i posypuje tartym parmezanem.

Tortellini są na tyle pysznym i uniwersalnym daniem, że do dziś bardzo często gości na naszych stołach. Co więcej, wciąż staramy się je urozmaicać i podawać na wiele różnych sposobów.

Z czym podawać tortellini?

Makarony i pierożki to bardzo popularne i lubiane niemal przez wszystkich dania. Ogromną zaletą jest ich różnorodność i możliwość dostosowania smaków do własnych upodobań kulinarnych. Co więcej, tortellini jest połączeniem obu tych opcji, dlatego tak chętnie je wybieramy. W jakiej wersji możemy je podać? Oto kilka propozycji:

Takie danie z pewnością zachwyci każdego fana smacznego jedzenia oraz przywoła wspomnienia pięknej słonecznej Italii. Tortellini jest świetnym przykładem potrawy wywodzącej się z tamtejszej kuchni, która cechuje się przede wszystkim prostotą i wysoką jakością poszczególnych produktów. Jeśli chcesz poznać tamtejsze smaki i zaserwować najbliższym smaczny posiłek, najwyższy czas sięgnąć po ten rodzaj pierożków!