Im dłużej restaurator prowadzi swoją działalność, tym dobitniej przekonuje się, że klient zauważy wszystko, każdy wyszczerbiony talerz i każdą plamę na obrusie. Niestety jest też duże niebezpieczeństwo, że przez pryzmat zauważonej bylejakości na sali będzie oceniał też jakość kuchni. Innymi słowy: brak dbałości o szczegóły może być dla restauratora bardzo kosztowne. Jak temu przeciwdziałać? Odpowiedź jest jedna: systematycznie. Przed zakupem wyposażenia, zwłaszcza przez internet – sprawdź wybrany sklep gastronomiczny online, a podczas używania sprzętu – dbaj o jego odpowiednią konserwację i regularne przeglądy.
Kupno: sklep gastronomiczny online czy second hand
Rozpoczęcie działalności restauracyjnej wiąże się z ogromną inwestycją w sprzęt gastronomiczny. Potrzebne są chłodnie, piekarniki, kuchenki, zmywarki, płyty grillowe, zlewy, okapy, ale też garnki, noże, akcesoria kuchenne, zastawa, sztućce itd., itp. Zapał, aby wszystko było nowe i najwyższej jakości, szybko studzą ceny i realne spojrzenie na potrzeby. I dobrze. W każdej restauracji są przedmioty, które powinny mieć najwyższą wydajność i ani śladu użytkowania, i takie, które są wykorzystywane rzadko, więc nie ma sensu inwestować w ich jakość. Wszystko zależy od charakteru usługi i stopnia spodziewanej eksploatacji urządzeń: jeśli restauracja serwuje głównie dania na zimno, lepiej zainwestować w dobre chłodziarki niż piekarniki. To drugie można wówczas kupić taniej, z drugiej ręki.
Kuchnia
Przy wyposażaniu kuchni warto myśleć przede wszystkim o wygodzie pracowników. Każda niedogodność, niewygoda i zawodność w działaniu prędzej czy później przełoży się na efektywność załogi i jakość serwowanych potraw. Dlatego sprzęt kuchenny powinien być niezawodny, wygodny, bezpieczny i odpowiadać potrzebom kucharzy. Lepiej na nim nie oszczędzać.
Wystrój i zastawa
Te dwa elementy są wizytówką restauracji, dlatego ważny jest najmniejszy szczegół. Wybierając elementy wystroju, warto postawić się w miejscu gości, którzy przychodzą do restauracji, aby poczuć się wyjątkowo. Dlatego tak ważna jest jakość i pomysłowość. Wygodne krzesła, stabilne stoły – to absolutna podstawa. Przy czym nie ma znaczenia, czy wyposażenie będzie nowe, czy używane.
Zupełnie inną kwestią jest zastawa. Jej zakup powinien być przemyślany pod każdym względem, np. sposób ich mycia. Jeśli w restauracji używana jest wyparzarka, należy zadbać o ceramikę odporną na wysokie temperatury. Zbyt delikatna zastawa szybko się wyszczerbi. Dlatego dokładnie zapoznaj się z opisem ceramiki, którą oferuje sklep gastronomiczny online, zwłaszcza jeśli chodzi o parametry związane z odpornością na nacisk i temperaturą.
Przeglądy: kompleksowe i regularne
W branży restauracyjnej niezwykle istotne są regularne przeglądy urządzeń, wyposażenia i ceramiki. Jest to ważne z trzech powodów: bezpieczeństwa, przepisów i konieczności dbania o swój wizerunek.
W przypadku kuchenek, chłodziarek, zmywarek i przedmiotów, których używają kucharze, cykliczna konserwacja zmniejsza ryzyko awarii i wypadków. Z kolei regularne sprawdzanie blatów roboczych i lad pod kątem wszelkich uszkodzeń, pęknięć i zarysowań – wprost wynika z obowiązującego prawa. Nie można tego zaniedbać.
Ze względów wizerunkowych konieczna jest z kolei weryfikacja stanu zastawy. Każde uszkodzone lub zarysowane naczynie powinno od razu zostać wymienione. Dlatego, wybierając zastawę, warto się upewnić, że sklep gastronomiczny online jest godny zaufania, a wzory, które sprzedaje, należą do jego stałej oferty. Dzięki temu, w razie potrzeby, zamiast wymieniać wszystkie naczynia, wystarczy dokupić brakujące elementy.