Jedzenie Restauracja

Soki i koktajle do zadań specjalnych

Odkryjmy wielką moc napojów z owoców i warzyw. Dużo większą niż aptecznych suplementów.

Część codziennej porcji owoców i warzyw warto spożywać pod postacią soków i koktajli, pijąc szklankę dziennie przez cały rok. W lecie ze świeżych produktów, a gdy ich zabraknie – z mrożonek.

Plusy soków i koktajli
Niektórzy z nas nie są w stanie zjeść dziennie zalecanej porcji 0.5 kg warzyw i owoców. Dlatego, że mają wzdęcia lub po prostu surówki im nie smakują. Mają z tymi produktami problem również nasze dzieci i wnuki. W takim przypadku soki i koktajle ratują sytuacje. Dostarczają trochę mniej błonnika niż całe owoce i warzywa, ale witamin, składników mineralnych i innych substancji prozdrowotnych tyle samo.
Z jogurtem lub kefirem są pełnowartościowym daniem, np. na drugie śniadanie.
Niektórzy naukowcy uważają, że z soków organizm przyswaja więcej składników, a jednocześnie przewód pokarmowy jest mniej obciążony.
Jak je robić?
Warto sporządzać mieszane napoje przynajmniej z dwóch warzyw i jednego owocu. Wtedy będą bardziej wartościowe niż sok z jednego produktu. Każdy owoc i warzywo ma bowiem nieco inny skład. Możemy też tak je dobrać, aby wszystkie działały np. moczopędnie, gdy dokuczają nam obrzęki nóg lub podnosiły odporność, gdy się przeziębiamy. Wtedy koktajl będzie nie tylko bombą witaminową, ale również pomoże leczyć konkretną dolegliwość.
Owoców nie należy obierać przed miksowaniem lub wyciskaniem. W ich skórce i tuż pod nią jest najwięcej cennych składników, w tym błonnik.
Czasem warto wzbogacić koktajle w zdrowe tłuszcze, wsypując do blendera trochę nasion, np. siemienia lnianego, konopi, słonecznika, orzechów lub wrzucając kawałek awokado. To sprawi, że organizm lepiej wchłonie witaminy.
Nie miksujemy koktajlu długo. Chodzi o to, że po pewnym czasie ostrza blendera rozgrzewają się i wysoka temperatura niszczy część cennych witamin.
Wyjątkowe przepisy na pyszne koktajle
Obniża ciśnienie

Po więcej ciekawych przepisów zapraszamy na stronę https://infotarnow.pl/.

5 łyżek buraczków puree
kawałek świeżego ogórka
kilka wiśni
ząbek czosnku
kilka gałązek koperku
półtorej szklanki kefiru
Z wiśni wyjmij pestki, ogórek obierz, pokrój. Wszystkie składniki zmiksuj. Zamiast kefiru możesz też użyć wody mineralnej.

Ujędrnia skórę

szklanka gęstego soku z marchwi
po kawałku mango i banana
brzoskwinia
nasiona lnu
Wrzuć owoce i łyżeczkę nasion, wlej połowę soku i zmiksuj. Wymieszaj z pozostałym sokiem. Jeśli wolisz rzadszy koktajl, dolej trochę wody mineralnej.

Zapobiega infekcjom

pół szklanki porzeczek
kilka truskawek
kawałek banana
łyżka jagód goji
szklanka tłoczonego soku jabłkowego
Zmiksuj wszystkie owoce z sokiem. Możesz również zamiast soku, dodać jogurt z żywymi kulturami bakterii.

Zmniejsza obrzęki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
po kawałku ogórka i melona
kiwi
woda mineralna
miód
Melon, kiwi i ogórek obierz, zmiksuj z natką pietruszki. Jeśli uznasz koktajl za mało słodki, dodaj łyżeczkę miodu.

Zapobiega zapaleniu pęcherza

150 g żurawiny
kawałek selera
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
Żurawinę zalej 2 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut na bardzo wolnym ogniu. Pozostaw, aby dobrze wystygła. Dodaj pokrojony soczysty seler i siemię. Zmiksuj.

Poprawia wzrok

szklanka czarny jagód lub borówki amerykańskiej
gruszka
łyżka orzechów
jogurt naturalny
listki świeżej mięty
Owoce umyj, osusz. Gruszkę oczyść z gniazd nasiennych. Całość zblenduj, dopełnij wodą mineralną.

Similar Posts