Jedzenie Restauracja

Ryba na rodzinny stół

Śledzie po kaszubsku

1/2 kg płatów śledziowych marynowanych (matjasów)
2-3 cebule
2-3 ogórki kwaszone
2 łyżki żurawiny suszonej
1/4 szklanki oleju
2 płaskie łyżki cukru
2 łyżki octu
słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
3 ziarna ziela angielskiego
3 listki laurowe
łyżka mielonej słodkiej papryki
sól, pieprz
Śledzie moczę 2-3 godz. w zimnej wodzie, kilka razy ją wymieniając (najlepiej przechowywać je w tym czasie w lodówce). Wyjmuję i osuszam papierowym ręcznikiem. Cebulę kroję w piórka, a ogórki w kostkę.
Na patelni rozgrzewam olej G i wrzucam cebulę. Smażę ją, mieszając, aż się lekko zeszkli po czym zalewam 1/2 szklanki wody. by zmiękła. Posypuję cukrem i smażę jeszcze ok. 1 min Dodaję ocet, ziele angielskie, listki laurowe i koncentrat. Całość duszę pod przykryciem kilka minut. Dorzucam żurawinę oraz ogórki i chwilę duszę. Doprawiam solą, pieprzem, papryką. Marynatę studzę (śledź przełożony ciepłą marynatą zmięknie i straci jędrność).
Śledzie kroję na 3-4-cm. kawałki, delikatnie mieszam z zimną marynatą, po czym wykładam na półmisek. Przykrywam i odstawiam do lodówki.

Śledzie na słodko-pikantnie
2 duże płaty śledzia
2 łyżki kwaśnej śmietany 12 proc. lub jogurtu naturalnego
3 łyżeczki musztardy
płaska łyżka płynnego miodu
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta białego pieprzu

Śledzie kroję na nieduże kawałki. Następnie zabieram się za przyrządzenie słodko-pikantnego sosu.
Do miski wykładam jogurt naturalny (lub śmietanę), dodaję musztardę oraz łyżkę płynnego miodu, doprawiam kurkumą i białym pieprzem. Mieszam, aż powstanie jednolity sos.
Do sosu wkładam śledzie, dobrze mieszam. Przekładam do słoika, odstawiam do lodówki na ok. 2 godz., by smaki się wymieszały.

Karp w warzywach
piat karpia (ok. 600 g)
duża marchewka
pietruszka
duży por
1/2 korzenia selera
200 g pieczarek
3 cebule
cytryna
2 łyżki masła
2 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki mąki
sól, pieprz

Odwiedź serwis regionalny https://www.infowloclawek.pl/, aby znaleźć najlepsze restauracje we Włocławku

Karpia opłukuję i osuszam. Usuwam pęsetą duże ości, mi nacinam wzdłuż co 3-5 mm. Skrapiam sokiem z cytryny i obkładam krążkami cebuli. Zawijam w folię. np. aluminiową i wstawiam do zamrażarki — najlepiej na całą noc.
Rozmrożony płat karpia dzielę na mniejsze kawałki (na ok. 4 porcji). Oprószam solą oraz pieprzem i obtaczam w mące. Smażę na złoto na maśle.
Olej rozgrzewam na patelni. dodaję startą na dużych oczka marchew, pietruszkę, seler, piecz i por. Doprawiam solą oraz pieprzem i duszę do miękkości.
W formie do zapiekania układam naprzemiennie paski ryb, i paski jarzyn. Formę przykrywali np. folią aluminiową. Danie zapite kam ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do 170°C.

Szaszłyki naleśnikowe z łososiem
Ciasto naleśnikowe:
400 ml mleka
sól
200 g mąki
4 jajka
Nadzienie:
16 plasterków wędzonego łososia
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki różowego pieprzu
100 g musztardy miodowej
łyżka przegotowanej wody
olej do smażenia
Ponadto:
patyczki do szaszłyków
Mąkę mieszam z mlekiem, jajkami oraz szczyptą soli na gładkie ciasto. Odstawiam je na 30 min (jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaję trochę mąki). Smażę 16 naleśników.
Musztardę mieszam z łyżką wody. .Ziarenka pieprzu rozgniatam. Każdy naleśnik smaruję musztardą, obkładam plastrem łososia, posypuję pieprzem i koperkiem.
Naleśniki zwijam w rulony i każdy przekrajam w poprzek na 4 części. Na każdy patyczek do szaszłyków nadziewam po 4 naleśnikowe roladki.

Dorsz w panierce z orzechów laskowych
700 g filetu z dorsza (może być też inny filet rybny)
gruboziarnista przyprawa do ryb
200 g orzechów laskowych
sok z 1/2 cytryny
Ryba wychodzi bardzo smaczna i co ważne jest przygotowana bez tłuszczu. Rybę opłukuję, osuszam ręcznikiem papierowym i kroję w 7-cm. kawałki. Oprószam z obu stron gruboziarnistą przyprawą do ryb i wstawiam na 30 min do lodówki.
Orzechy siekam. Każdy kawałek dorsza skrapiam sokiem z cytryny i posypuję orzechami (dobrzeje dociskam).
Rybę przekładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185°C. Piekę 25 min. Podaję z frytkami lub ziemniakami i surówką.

Similar Posts