Jedzenie Restauracja

Uroczyste pieczyste

Święta to moment, który mamy ochotę uhonorować, podając na stół coś wyjątkowego. Jak przygotować prawdziwą ucztę z różnych rodzajów drobiu?

Gęsie nóżki z kaszotto

Cztery gęsie nóżki oprósz- solą. Natrzyj przeciśniętymi przez praskę 4 ząbkami czosnku. Przypraw roztartymi w dłoniach tymiankiem i majerankiem jednej łyżeczce) oraz mielonym kminkiem (l/2 łyżeczki). Ułóż do naczynia żaroodpornego (skórą do dołu). Zalej sokiem jabłkowym. Przykryj i wstaw na 2 godziny do piekarnika rozgrzanego do 120°C. Po czasie przewróć na drugą i piecz przez kolejne 2 godz. Odkryj i zapiecz pod grillem w 200°C. Jedną cebulę posiekaj i zeszklij na łyżce gęsiego smaku. Wrzuć 200 g jęczmiennej, perłowej kaszy. Podlej 100 ml cydru i gotuj tak długo, aż alkohol odparuje. Następnie zalej 250 ml soku jabłkowego, posól, przykryj i gotuj do miękkości na m ogniu. Gdy kasza wchłonie płyn, dolej 1/2 I wywaru jarzynowego. Pod koniec dorzuć kawałki jabłka (1/2 owocu możesz pokroić lub wyciąć z niego kulki specjalnym nożykiem). Wymieszaj, przykryj, odczekaj chwilę. Podawaj z pieczonymi nóżkami i marynowanymi buraczkami. Alternatywnie z pestkami granatu i orzechami pekan.

Pieczeń z indyka z morelami

W mięsie zrób nacięcie, w taki sposób, by powstała kieszeń. Do miski wrzuć po garści suszonych moreli i lekko posiekanych orzechów włoskich. Skrop sokiem z 1/2 cytryny. Wymieszaj i włóż do kieszonki. Zasznuruj podobnie, jak szynkę. Oprósz solą i pieprzem. Trzy ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Dodaj musztardę, wymieszaj i posmaruj mięso. Posyp majerankiem. Przełóż do rękawa do pieczenia. Do środka dodaj łyżkę masła klarowanego. Zepnij i na 45 minut wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po tym czasie natnij woreczek i zrumień mięso przez 10-15 minut. Dwie cebule pokrój w piórka, przełóż na sito i sparz. Przestudź. Dwa jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wymieszaj z cebulą. Dodaj szklankę majonezu. Przełóż na półmisek. Na sosie ułóż pieczeń z indyka. Udekoruj świeżym tymiankiem.

Pierś kacza w kompocie śliwkowym

W moździerzu utrzyj łyżeczkę cynamonu, 2 goździki, 2 strączki kardamonu, kilka ziaren kolendry i gwiazdkę anyżu. Przypraw pieprzem, majerankiem oraz solą. Dwa jabłka pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne. Przełóż do zamykanego pojemnika. Do-rzuć pokrojone w piórka 2 cebule. Skórę na filetach natnij w kratkę. Mięso oprósz z obu stron suchą marynatą. Trochę wsyp też do jabłek z cebulą i ułóż na nich kacze filety. Wymieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin. Zamarynowane mięso ułóż skórą do dołu na zimnej patelni. Zwiększ ogień i powoli wytop tłuszcz. Gdy skórka się zrumieni, obsmaż z drugiej strony. Jabłka z cebulą przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż kacze piersi — skórą do góry. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C, piecz przez ok. 12 min. Przełóż na deskę, by mięso odpoczęło. Przykryj folią. Po 2-3 minutach przysmaż od strony skórki na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Ugotuj kompot z 12 śliwek suszonych (bez pestek), kawałka laski cynamonu, strączka kardamonu, gwiazdki anyżu, 2 goździków, szczypty ziaren kolendry, kawałka świeżego imbiru, 2 łyżek miodu, 1/21 wody oraz soku z limonki i szczypty soli, do smaku. Na dno głębokiego talerza wlej trochę kompotu. Nałóż pokrojone na kawałki kacze piersi. Udekoruj śliwkami z kompotu oraz kolendrą.

Perliczka na miodzie

Perliczkę wymocz przez kilka godzin w solance. Wyjmij i osusz ręcznikiem papierowym. Oprósz pieprzem. Cztery jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne. Mniej więcej połowę włóż do środka tuszki — wraz z 4 ząbkami czosnku. Zepnij wykałaczkami i zwiąż dratwą. Nóżki skrępuj. Perliczkę przełóż do wy-smarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Obłóż plastrami boczku (ok. 10 piastrów). Dookoła daj jabłka i garść posiekanych orzechów włoskich. Wlej 250 ml pitnego miodu. Przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piecz przez 1,5 do 2 godzin. Od czasu do czasu polej mięso sosem spod pieczeni. Po godzinie zdejmij pokrywkę i zapiekaj Jeszcze przez 20-30 minut w temperaturze 200°C. Podawaj z kaszą pęczak i sosem grzybowym.

Na stronie https://www.walbrzychinfo.pl/ znajdziesz lokalizacje najlepszych restauracji w Wałbrzychu.

Similar Posts