Lody dla wegan – roślinne składniki to podstawa!

Dieta wegańska zdobywa coraz większą popularność. Jej cechą charakterystyczną jest niespożywanie mięsa oraz jaj i nabiału. Wielu osobom kojarzy się ona z ogromnymi wyrzeczeniami i nudnym jadłospisem. Czy tak jest naprawdę? Czy na diecie wegańskiej można pozwolić sobie na przykład na lody i sorbety? Oczywiście, że tak! My opowiadamy o tym, jak powstają lody wegańskie!

Weganizm – know how

Dieta wegańska to dieta opierająca się wyłącznie na produktach pochodzenia roślinnego. Nie znajdziemy w niej mięsa, ryb, mleka czy serów. Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne potwierdziło, że to dieta zdrowa pod warunkiem, że jest zbilansowana w odpowiedni sposób. Co ciekawe, przyczynia się ona do obniżenia poziomu cholesterolu LDL, co zmniejsza ryzyko miażdżycy. Osoby na diecie wegańskiej mają mniejszą szansę zachorowania na nadciśnienie tętnicze i cukrzycę typu B, a nawet na choroby nowotworowe. Pamiętajmy jednak, że te dane odnoszą się tylko do osób, których dieta uwzględnia wszystkie potrzebne składniki i jest właściwie zbilansowana.

Lody wegańskie – z czego są zrobione?

Lody wegańskie coraz częściej pojawiają się nie tylko na domowych stołach, ale również w cukierniach i lodziarniach. Jak można się domyślić, bazują one wyłącznie na produktach roślinnych takich jak mleczko kokosowe czy ryżowe lub orzechy nerkowca. Nie można zapominać o tym, że sorbety to również lody wegańskie. Dodatkowo bez trudno można je wykonać w domu. Istnieją również sorbety w proszku, bardzo często wykorzystywane w cukierniach i lodziarniach. Podawane są one bezpośrednio z automatów. Producent sorbetów Lody Petra oferuje szeroką gamę smaków takich jak jagoda, cytryna, kiwi, malina, zielone jabłuszko czy owoce leśne.

Lody wegańskie a lody bezmleczne – czy istnieje różnica?

Czasami można spotkać się z wykorzystywaniem terminu lody bezmleczne wymiennie ze zwrotem lody wegańskie. Jednak nie jest to do końca prawda. W pierwszym przypadku chodzi o to, że produkt jest wolny od nabiału, jednak może zawierać inne składniki pochodzenia zwierzęcego takich jak miód czy żelatyna. Warto zwracać uwagę również na lody oznaczone jako te niezawierające laktozy, czyli cukru mlekowego. To nic innego jak jeden ze składników mleka, który zaliczany jest do grupy węglowodanów. Wiele osób również mylnie uznaje lody bez laktozy jako lody wegańskie. Niestety zdecydowana większość z nich zawiera produkty mleczne pozbawione jedynie laktozy. W przypadku stosowania się do zasad diety wegańskiej najlepiej wybierać te lody, które są ściśle oznaczone jako wegańskie, czyli zawierające jedynie produkty pochodzenia roślinnego.