Kawa

Jak wybrać najlepszą kawę do domu?

Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kubka aromatycznej kawy. Niezależnie od tego, czy jest ona zaparzana w ekspresie, w kawiarce czy tradycyjnie – w ulubionym kubku – powinna mieć dobrą jakość, właściwie dobrany smak i intensywność. Jak wybrać najlepszą kawę?

Kawa ziarnista czy mielona?

Zarówno kawa mielona, jak i kawa ziarnista mają swoje wady i zalety. Wariant zmielony jest gotowy do zaparzenia od razu po otwarciu opakowania. Nie wymaga korzystania z młynka do kawy, co pozwala oszczędzić czas. Nie daje jednak kontroli nad stopniem zmielenia. Kawa ziarnista uznawana jest z kolei za bardziej aromatyczną. Można zmielić ją bezpośrednio przed parzeniem, uwalniając z ziaren intensywny smak i zapach. Konieczne jest jednak posiadanie odpowiedniego młynka, a sam proces mielenia przedłuża czas przyrządzania naparu i generuje spory hałas, co stanowi duży kłopot, jeśli kawa przygotowywana jest o poranku, kiedy inni domownicy śpią.

Kraj pochodzenia i skład kawy

Nie sposób określić jednoznacznie, czym charakteryzuje się najlepsza kawa. Kraj jej pochodzenia oraz skład gatunkowy są odpowiedzialne za walory smakowe produktu, jednak gust podniebienia jest czymś całkowicie indywidualnym, dlatego jednym smakuje kawa kwaśna, innym zaś gorzka. Warto wiedzieć więc, jakie cechy mają gatunki ziaren pochodzące z różnych zakątków świata. Kawa z Ameryki Środkowej jest zwykle owocowa, delikatnie kwaśna, ale nadal subtelna w smaku. Z kolei kawa z Ameryki Południowej okaże się słodsza, gęstsza, przywodząca na myśl smak karmelu. W kawach z Afryki wyczuć można przede wszystkim nuty kwiatowe oraz owocowe. Tymczasem kawy z Azji są zwykle ziemiste i nisko kwasowe.

Każdy sklep z kawą oferuje ziarna w dwóch podstawowych gatunkach: Arabica i Robusta. Należy pamiętać, że to Arabica wyróżnia się delikatniejszym smakiem i niską kwasowością. Ma również niższą zawartość kofeiny. Robusta – uprawiana w ostrzejszych warunkach klimatycznych – jest bardziej kwaśna i gorzka. Zawiera też więcej kofeiny, co znaczy, że intensywniej pobudza organizm. Istnieją także mieszanki, reprezentowane na przykład przez Segafredo Intermezzo. Łączą one ziarna Arabiki i Robusty tak, aby stworzyć kawę o idealnym balansie smakowym i optymalnej intensywności. Kawę mieszaną Segafredo można zamówić pod adresem https://www.sklepsegafredo.pl/segafredo-intermezzo,id3.html, aby przekonać się, czy właśnie takie połączenie różnych gatunków ziaren najlepiej sprawdzi się w domu.

Stopień parzenia i pozostałe parametry

Kawy można podzielić także ze względu na stopień wypalenia ziaren. Palone jasno mają bardziej kwiatowo-owocowy posmak, są dedykowane przelewowym metodom parzenia. Z kolei kawy parzone ciemno smakują z reguły bardziej czekoladowo-orzechowo. Przeznaczone są do parzenia w kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym. Pomiędzy nimi dostępne są także kawy o średnim stopniu wypalenia.

Przy wyborze idealnej kawy pomocne mogą być również inne oznaczenia, w tym:

  • intensywność – zależna od siły aromatu, gęstości i bogactwa smaku, zwykle wyrażana w 5-cio lub 10-stopniowej skali,
  • body – czyli wyczuwalna gęstość naparu, im wyższa, tym bardziej esencjonalne daje doznania podczas picia,
  • aroma – wszystkie odczucia sensoryczne, które towarzyszą piciu kawy, jej aromat i smak.

Wybierając kawę do domu, należy wziąć pod uwagę preferencje większości domowników i kupić produkt jak najbardziej uniwersalny. Jeśli napar ma być spożywany zarówno w formie espresso, jak i w formie kawy mlecznej, warto upewnić się, że dana mieszanka dobrze komponuje się z mlekiem.

Similar Posts