Kawa

Sernik z alkoholem

Do przygotowania tego sernika potrzebne nam będą następujące składniki: na spód – 200 g białej czekolady, 100 g kolorowych bezików, 50 g masła, 30 g półgorzkiej czekolady (o zawartości 50% kakao), 6 g skórki startej z cytryny; na krem serowy – 250 ml likieru jajecznego, 9 listków białej żelatyny (9 g), 120 g cukru, 500 g twarożku śmietankowego, 500 g creme fraiche, 200 g malin; do przybrania – 40 g kolorowych bezików, 20 g półgorzkiej czekolady (o zawartości 50% kakao), 14 odłożonych malin, ewentualnie likier jajeczny.

Nie masz nastroju na gotowanie? W takim razie zajrzyj na stronę https://www.grudziadzinfo.pl/, aby poznać lokalizację najlepszych restauracji w Grudziądzu.

Przygotowanie – beziki przeznaczone na spód ciasta rozkruszmy w palcach i wrzućmy do miski. Białą czekoladę połammy na kawałki i razem z masłem rozpuśćmy w garnuszku w kąpieli wodnej na małym płomieniu, mieszając. Trochę przestudźmy. Znów półgorzką czekoladę posiekajmy na kawałki i razem ze skórką cytrynową dodajmy do okruchów w misce. Domieszajmy masło z białą czekoladą. Obręcz tortownicy (średnica 26 cm) połóżmy na paterze do tortu wyłożonej serwetką do tortu lub papierem do pieczenia. Wypełnijmy ją masą okruszkową i dokładnie ugniećmy łyżką, tworząc spód ciasta. Wstawmy do lodówki. Żelatynę namoczmy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Likier jajeczny wymieszajmy z cukrem, twarożkiem i creme fraiche. Maliny przebierzmy, ewentualnie opłuczmy i osuszmy, odłóżmy 14 sztuk do przybrania. Namoczoną żelatynę lekko odciśnijmy i rozpuśćmy w garnuszku na małym płomieniu, mieszając (nie gotujmy). Najpierw wymieszajmy z 4 łyżkami masy serowej, a następnie dodajmy do reszty masy. Maliny rozłóżmy na spodzie ciasta, a na wierzch kładźmy krem. Łyżeczką zaznaczmy na nim z zewnątrz do wewnątrz szerokie pasy, tak żeby oznaczyć 14 kawałków tortu. Wstawmy co najmniej na 2 godziny czasu do lodówki. Zdejmijmy obręcz tortownicy. Następnie czekoladę przeznaczoną do przybrania posiekajmy na kawałki. Sernik przybierzmy bezikami, malinami i posiekaną czekoladą. Wedle uznania możemy powierzchnię skropić niewielką ilością likieru jajecznego.

Porada – należy wiedzieć, że zamiast czekolady na spód ciasta i do przybrania możemy użyć płatków czekoladowych.

Similar Posts