Jedzenie

Pyszne taco z grillowanymi szparagami, czerwoną kapustą i wasabi mayo

Prezentujemy przepis na pyszne taco z grillowanymi szparagami, czerwoną kapustą i wasabi mayo

Składniki na taco z grillowanymi szparagami (z czerwoną kapustą i z wasabi mayo)

  • na taco – 600 g mąki typu 500 + 100 g do posypania, 155 g masła, 10-11 g soli, 355 ml mleka;
  • na nadzienie – 52 ml octu jabłkowego, 1 mała czerwona kapusta, 52 g cukru, 15 g soli, 1 papryczka chili, 2 pęczki zielonych szparagów, 65 ml oleju, 200 g pędów groszku, pęczek rzodkiewek, 4 limonki;
  • na wasabi mayo – 4 jajka, 4 średnie ząbki czosnku, 21 g soli, 22 ml octu jabłkowego, 45 g pasty wasabi, 35 g rukoli, 1,2 litra oleju.

Przygotowanie taco z grillowanymi szparagami

Jak przygotować taco?

mąkę przesiewamy do miski. W rondlu roztapiamy masło, wsypujemy sól i wlewamy mleko. Ciepłą mieszankę partiami przelewamy do mąki, mieszamy. Kiedy płyn zlepi mąkę, wyjmujemy masę na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Nie może być lepkie, dlatego podczas zagniatania kilka razy podsypujemy je mąką. Wyrobione ciasto zwijamy w folię i dokładamy na pół godziny czasu.

Jak przygotować nadzienie z czerwonej kapusty?

kapustę czerwoną siekamy, przekładamy do miski. Łączymy ocet, cukier, sól i drobno posiekaną papryczkę. Zalewamy kapustę i lekko nacieramy, odkładamy na pół godziny czasu.

Jak przygotować wasabi mayo?

jajka, czosnek, sól, ocet jabłkowy, pastę wasabi i rukolę miksujemy. Ciągle miksując, wlewamy powoli olej, tak aby powstała emulsja.

Podanie taco z grillowanymi szparagami, czerwoną kapustą i wasabi mayo

Następnie wcześniej przygotowanie ciasto dzielimy na 6 porcji, a każdą z nich na pół. Zawijamy, żeby nie obsychały. Z porcji ciasta formujemy kulkę, rozklepujemy palcami, następnie wałkujemy na placek o średnicy 12-15 cm i grubości 3 mm. Placki układamy na grillu na 30 sekund z obu stron.

Zdejmujemy, odkładamy na talerzyk pod grubą bawełnianą ściereczkę, aby nie wystygły. Szparagi obieramy, jeśli są łykowate, obcinamy końcówki. Wkładamy do miski, solimy i skrapiamy delikatnie olejem. Układamy na grillu. Grillujemy około 3 minut czasu, raz obracając. Ciepłe taco smarujemy wasabi mayo. Układamy szparagi, pędy groszku oraz zakwaszoną czerwoną kapustę.

Posypujemy pokrojoną w cienkie plasterki rzodkiewką. Skrapiamy majonezem. Podajemy z pokrojoną w cząstki limonką.

źródło: https://www.podwieczorek.pl/ – kulinaria, gotowanie, przepisy

Similar Posts