Restauracja

Kompletujemy sprzęt gastronomiczny do restauracji – co jest niezbędne?

Każda restauracja, by działać prężnie i szybko, musi zostać odpowiednio wyposażona. Niezbędne są m.in. piece, płyty grillowe, urządzenia do chłodzenia i mrożenia żywności, a także maszynka do mielenia mięsa i inne sprzęty oraz drobne akcesoria. Kilka przykładów, które uznaliśmy za must have w każdej restauracji, znajdziesz poniżej.

Maszynka do mielenia mięsa

Bardzo praktycznym urządzeniem w każdym lokalu gastronomicznym jest maszynka do mielenia mięsa. Do restauracji warto wybrać model profesjonalny – m.in. marki Hendi. Do doskonały wybór, by przygotowywać różne dania i bawić się w kulinarne eksperymenty.

Maszynka do mięsa Hendi powinna znaleźć się na wyposażeniu Twojego lokalu. Kręcenie korbką jest czasochłonne i wymaga siły, a w restauracji każda minuta jest na wagę złota, by wydać dania na czas. Elektryczna maszynka do mielenia mięsa Hendi wyróżnia się szybkością i skutecznością. Jest bardzo wydajna, ma mocną konstrukcję, gwarantuje zmielenie produktu bez nakładu siły. Wewnątrz komory znajduje się specjalny ślimak, który podczas kręcenia wpycha rozdrobnione mięso lub inny produkt na sito. Maszynka do mięsa Hendi mieli, ale też szatkuje produkty.

Profesjonalny piec konwekcyjno-parowy do restauracji

Wyjątkowo wydajny piec do restauracji to podstawa wyposażenia każdego lokalu. Najrozsądniejszym wyborem, które szybko przyniesie korzyści, jest zakup pieca konwekcyjno-parowego. Najbardziej popularne są obecnie właśnie modele konwekcyjno-parowe, które mogą przygotować wiele posiłków w znacznie krótszym czasie. Pozwalają nie tylko piec, ale także gotować, smażyć, blanszować, regenerować potrawy czy dusić.

Są to najbardziej rozbudowane i uniwersalne urządzenia, wybierane do większości restauracji, barów i kuchni hotelowych czy innych. Oferują wiele różnych funkcji, a ich obsługa jest intuicyjna. Polecamy m.in. piece konwekcyjno-parowe takich producentów jak Unox, Hendi czy Redfox.

Urządzenia do chłodzenia i mrożenia produktów spożywczych

By żywność nadawała się do spożycia przez długi czas, musi być odpowiednio przechowywana – komory czy szafy chłodnicze i mroźnicze są niezbędne w każdym lokalu gastronomicznym. Pozwolą przechować mięso, ryby, warzywa czy owoce w odpowiednich warunkach.

Szafy chłodniczo-mroźnicze są produkowane przez wiele znanych marek – jak m.in. APS, Diamond czy Hendi. Wydajne i praktyczne lodówko-zamrażarki mogą mieć bardzo różne wymiary, więc można szybko znaleźć model odpowiedni do wnętrza każdej restauracyjnej kuchni. Szafy chłodnicze mogą pomieścić około 120-1400 litrów, łatwo można określić pojemność według konkretnego zapotrzebowania.

Similar Posts