Czy każda kawa z dodatkiem mleka jest kawą cappuccino? Okazuje się, że niezupełnie, bo chociaż cappuccino zawiera mleko, to jednak w tym typie kawy jest ono dodawane ściśle wedle receptury. Kawa z mlekiem zaś jest napojem prostym, niewymagającym specjalnego przygotowania. Kiedy możemy mówić o kawie jako o cappuccino?
Włoskie cappuccino
Dość powszechna jest wiedza o tym, że cappuccino konkretnie pochodzi z Włoch, jak i to, że jest to napój z zawartością kawy serwowany ze spienionym mlekiem.
Tradycyjne cappuccino składa się z mieszanki 25 ml kawy espresso z ok. pięciokrotnie wyższą (ok. 125 ml) ilością spienionego mleka. Tutaj należy jednak zauważyć, że wytrawni bariści oddzielają mleko od kawy oraz pianki. Ponadto mleko przy cappuccino powinno być tłuste w minimalnym stężeniu 3.5% i być schłodzone. Przy właściwym przygotowywaniu cappuccino nie wolno spieniać całego mleka oraz dbać o to, aby pianka miała grubość 1-2 centymetrów. Rzadziej, ale bywa funkcję spienionego mleka zastępuje śmietana, a także spotykane są dodatki. Występuje sypka czekolada lub kakao, a nawet gałka lodów. Cappuccino podawane jest w filiżance o pojemności 150 ml.
Powstanie rodzaju parzenia kawy cappuccino jest mocno powiązane z wynalazkiem, jakim jest ekspres ciśnieniowy. I chociaż nie tylko cappuccino można uzyskać z ekspresu, to właśnie ten rodzaj kawy stał się ich hitem. Jego wzrastająca popularność rośnie od ok. połowy XX wieku, nawet pomimo tego, że według doniesień pierwsze urządzenia do cappuccino znane są już od ponad stu lat. Trzeba jednak wiedzieć, że dopiero od ok. 1950 roku palarnie kawy zaczęły dostarczać sensownego produktu – pojawiła się dedykowana kawa do ekspresu. Na stronie https://www.dabrowainfo.pl/ znajdziesz lokalizacje najlepszych kawiarni w Dąbrowie Górniczej.
Cappuccino a kawa z mlekiem, jakie są różnice?
Cappuccino jest kawą z mlekiem, ale już nie każda kawa z mlekiem to cappuccino. Przede wszystkim trzeba korzystać ze specjalnej kawy i do cappuccino dobrze nadaje się kawa brazylijska albo kawa z Kuby. Kolejnym warunkiem dla nazwania kawy cappuccino jest utrzymanie odpowiedniej proporcji kawy do mleka. Dodanie mleka do kawy w proporcjach dowolnych nie uczyni z niej cappuccino. Ważne jest również miękka poduszeczka z pianki i łatwo się domyślić, że ręcznie zrobić tego nie sposób. To właśnie dlatego cappuccino jest typową i do tego najpopularniejszą kawą z ekspresu. Ekspresy do kawy po prostu umożliwiają robienie i picie cappuccino na całym świecie.