Dieta grejpfrutowa jest dietą odchudzającą oraz oczyszczającą, w której jak łatwo się domyśleć głównym składnikiem jest grejpfrut. Oczywiście w trakcie diety, która trwa 2 tygodnie nie będziemy jeść samych grejpfrutów, dieta przewiduje przyjmowanie dziennie około 1300 – 1700 kcal. W ciągu wspomnianego okresu 2 tygodni można schudnąć 4 kilogramy oraz oczyścić organizm z toksyn. Dieta ma kilka ważnych zasad, których należy przestrzegać między innymi: w trakcie diety nie można spożywać tłustego mięsa ( może być ono jedynie gotowane lub pieczone, ewentualnie grillowane ), nie używać soli oraz bardzo dużo pić nawet 3 litry dziennie. Jednak najważniejszą zasadą we wspomnianej diecie jest ścisłe przestrzeganie jadłospisu przygotowanego pod dietę grejpfrutową, menu powinno wyglądać mniej więcej następująco:
Dzień 1.
Śniadanie: szklanka mleka 2% z miodem i odrobiną płatków owsianych oraz kukurydzianych, pół banana.
Drugie śniadanie: szklanka soku grejpfrutowego bez dodatku cukru.
Obiad: średni kawałek pieczonego pstrąga, pół paczki gotowanego szpinaku, pomidor, 100 g makaronu.
Podwieczorek: grejpfrut.
Kolacja: pół grahamki, kilka liści sałaty z winegretem, średni kawałek rostbefu z rusztu.
Dzień 2.
Śniadanie: pół grahamki, plasterek szynki, szklanka soku grejpfrutowego bez cukru.
Drugie śniadanie: jogurt owocowy z ziarnami zbóż.
Obiad: pół szklanki ryżu, kawałek piersi z kurczaka, szklanka brokułów z rusztu, pokrojony grejpfrut, łyżeczka oleju.
Podwieczorek: połówka grejpfruta.
Kolacja: 2 małe kromki chleba razowego, 2 plasterki szynki, średnia cykoria z dodatkiem oleju i cytryny.
Dzień 3.
Śniadanie: 2 kromki pieczywa chrupkiego, polędwica, papryka, szklanka mleka 2%.
Drugie śniadanie: szklanka kefiru, grejpfrut.
Obiad: 150 g mielonego mięsa drobiowego z sosem pomidorowym (olej, pomidor, ząbek czosnku), około 100 g makaronu.
Kolacja: grahamka posmarowana serkiem topionym, jabłko.
Dzień 4.
Śniadanie: nic.
Drugie śniadanie: pół grejpfruta, jogurt owocowy.
Obiad: pieczona pierś z kurczaka, 2 marchewki (starte, skropione sokiem z cytryny), 70 g groszku konserwowego, pół szklanki ryżu.
Kolacja: grahamka, rzodkiewka, jajko. Jeżeli nabierzesz ochoty na drobne ustępstwo od diety, zajrzyj na https://www.echorzow.pl/, aby znaleźć lokalizacje najlepszych pizzerii w Chorzowie.
Dzień 5.
Śniadanie: szklanka mleka 2%, trochę płatków kukurydzianych, pół banana.
Drugie śniadanie: szklanka soku grejpfrutowego bez cukru.
Obiad: pół szklanki makaronu, niewielki kawałek wołowej polędwicy (usmażona z małą cebulą na odrobinie oleju), szklanka brukselki.
Podwieczorek: kawa z dodatkiem 2% mleka.
Kolacja: hot dog, pomidor, posiekana cebula.
Dzień 6.
Śniadanie: jogurt owocowy z odrobiną musli (bez cukru).
Drugie śniadanie: 100 g serka waniliowego, pół grejpfruta.
Obiad: kawałek pieczonego chudego mięsa, szklanka buraków z łyżeczką śmietany 12%, 2-3 łyżki ryżu polanego oliwą z oliwek.
Podwieczorek: grejpfrut/szklanka soku grejpfrutowego.
Kolacja: niewielki kawałek pieczonej piersi kurczaka, sałatka z ćwiartki czerwonego grejpfruta i 2 cykorii z winegretem.
Dzień 7.
Śniadanie: szklanka mleka 2% z odrobiną płatków owsianych.
Drugie śniadanie: koktajl z kefiru i soku grejpfrutowego ze słodzikiem.
Obiad: 2 gotowane ziemniaki, około 70 g mielonego mięsa drobiowego uduszonego z warzywami (cebula, marchew, pomidor, fasolka szparagowa) na łyżce oleju.
Podwieczorek: gruszka.
Kolacja: jajko, 2 kromki chleba typu pumpernikiel, surówka z czerwonej papryki i ćwiartki grejpfruta z winegretem.
Oczywiście jak przy każdej innej diecie należy pamiętać, żeby nie powrócić do złych nawyków żywieniowych, bo wówczas efekt jojo mamy gwarantowany.