Bazylia to delikatne, świeże zioło, które dodaje niepowtarzalny aromat i smak do gulaszów i potraw. Niezależnie od tego, czy uprawiasz ją samodzielnie, czy jesteś zwolennikiem kupowania jej w supermarkecie, powinieneś wiedzieć, że możliwe jest jej konserwowanie, aby zachować ją w idealnym stanie i móc korzystać z niej znacznie dłużej. Chcesz wiedzieć więcej?
Oto kroki, które należy wykonać, aby zachować świeżość bazylii
1. Przede wszystkim należy wiedzieć, że bazylia jest delikatnym ziołem, ponieważ zawiera dużą ilość wody, więc jeśli wyschnie lub zostanie przecięta, może ściemnieć, zmieniając kolor na czarny, tracąc cały swój smak. Dlatego przechowywanie jej w chłodnych, ciemnych miejscach jest najlepszym rozwiązaniem, aby zachować właściwości tej zdrowej żywności.
2. Aby zachować właściwości świeżej bazylii należy umieścić ją z dala od bezpośredniego światła. W ciemnym miejscu zioło będzie przechowywane do dwóch tygodni, nie tracąc nic ze swoich właściwości. Umieść gałązki bazylii w wazonie i trzymaj ją z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
3. Nie ma bardziej idealnego sposobu na zachowanie świeżej bazylii niż jej zamrożenie. Jeśli chcesz zachować jej aromat i smak, musisz ją najpierw przygotować. Oczyść bazylię i usuń liście z łodyg, powinny zostać tylko liście, łodygi można wyrzucić. Opłucz je wodą, a następnie osusz, usuwając nadmiar wody papierem kuchennym, uważając, aby ich nie zgnieść. Następnie umieść je w worku zamykanym próżniowo i… zamroź!
6. Innym dobrym trikiem na zakonserwowanie bazylii, jest przygotowanie pysznego sosu pesto. Wystarczy rozgnieść świeże liście bazylii, dodać oliwę z oliwek i sól. Dzięki marynacie bazylia zachowa swoje właściwości, a także kolor i smak. Umieść sos w małych szczelnych pojemnikach i włóż je do zamrażarki – Twój sos pesto będzie zawsze gotowy, aby dodać idealny akcent do Twoich potraw! Czy wiesz, jak przyrządzać pesto i inne dania a bazylii? Nauczysz się tego z portalem https://www.pikantna.pl