Jedzenie Restauracja

Pasta fasolowo-ogórkowa – na kanapkę zamiast wędliny

Wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania czy kolacji bez pysznych kanapek. Na posmarowane masłem pieczywo najczęściej kładziemy ulubioną wędlinę oraz warzywa. Zwykle są to pomidor, ogórek czy paseczki papryki. Bardzo popularne są również pasztety czy mielonki, które można rozsmarować na kromce chleba albo bułce. Nie zawsze wybierane przez nas produkty należą do najzdrowszych – niektóre wędliny zawierają dużo tłuszczu, są nastrzykiwane wodą, mają też dodatek wzmacniaczy smaku, konserwantów a nawet sztucznych barwników. Warto więc sprawdzać skład tego, co ląduje w naszym koszyku i wybierać przede wszystkim jedzenie zdrowe, ekologiczne, którego skład jest możliwie krótki.
Bardzo ważne jest jednak również samodzielne przygotowywanie posiłków. Gdy chcemy ograniczyć jedzenie mięsa i wędlin, należy zadbać o to, żeby dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych minerałów i składników odżywczych. Znakomitym sposobem na dostarczenie białka jest jedzenie fasoli. Pasztet czy popularne pasty kanapkowe możemy zastąpić domową pastą z fasoli, dodatkowo wzbogacając jej smak ogórkiem. Tak przygotowana pasta jest smaczna i orzeźwiająca, ma również pozytywny wpływ na organizm: zawiera bowiem błonnik, potas, wapń, magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B.
Pastą możemy posmarować zarówno tradycyjne pieczywo, jak i to chrupkie albo wafle ryżowe. Możemy ją również jeść bezpośrednio ze słoiczka.

Składniki

Do przygotowania tej pasty wystarczy nam kilka podstawowych składników: puszka białej fasoli, dwie łyżki oleju rzepakowego, pół szklanki nasion słonecznika, dwa ogórki kiszone, natka pietruszki i sól.

Wykonanie

Przygotowania zaczynamy od uprażenia nasion słonecznika na suchej patelni. Fasolę odsączamy i miksujemy ze słonecznikiem i olejem. Ogórki kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy i mieszamy oba składniki ze zmiksowaną wcześniej pastą. Całość przekładamy do szczelnego pojemnika, wstawiamy na kilka godzin do lodówki, przed podaniem możemy odrobinę posolić. Smacznego!

Restauracje w Jastrzębiu-Zroju są punktami, które z całą pewnością warto odwiedzić podczas wycieczki po tym mieście https://www.ejastrzebie.pl/co-warto-zwiedzic-w-jastrzebiu-zdroju/.

Potrzebne zakupy zrobisz na mamyito.pl.

Similar Posts