Te frytki są niesamowicie chrupiące, zdrowe i mają tylko około 140 kalorii. Nikt nie uwierzy, że zrobione są w piekarniku! W tym przepisie nie użyjesz garnka z gorącym olejem – po prostu nie będzie Ci potrzebny. Ta przygotowane frytki z cukinii są niesamowicie chrupiące tuż po wyjęciu z piekarnika – aż trudno uwierzyć, że nie spadła na nie ani jedna kropla oleju.
Frytki z cukinii
Kiedy frytki będą już gotowe do podania, możesz je zanurzyć w swoim ulubionym sosie – najlepszy będzie sos czosnkowym ale to jakiego sosu użyjesz zależy od Ciebie. Najlepsze jest to, że możesz cieszyć się każdym kęsem tych fit frytek całkowicie bez poczucia winy. Przepis ten pochodzi ze strony jednej z restauracji, która na co dzień działa m.in. w Bytomiu – więcej o tej restauracji na stronie bytominfo.pl.
Przygotowanie frytek z cukinii
Składniki:
- 1 szklanka bułki tartej,
- 1/2 szklanki startego parmezanu,
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej,
- Sól, czarny pieprz, do smaku,
- 4 cukinie, pokrojone w ćwiartki wzdłuż,
- 1/2 szklanki mąki zwyklej,
- 2 duże jajka,
- 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do około 220 °C. Przygotuj papier do pieczenia. Opcjonalnie papier można lekko natłuścić olejem, a następnie umieść go na blasze do pieczenia i odstaw.
- W dużej misce połącz bułkę tartą, parmezan i przyprawę włoską. Następnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw na bok.
- Postępując według następującej kolejności – obtocz cukinię w mące, zanurz w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w mieszance bułki tartej, pramezanu i przypraw, dociskając, aby się równomiernie się oblepiła.
- Umieścić cukinię na przygotowanej blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez 20-22 minuty, lub do uzyskania złotego koloru i chrupkości.
- Podawaj natychmiast, najlepiej z sosem i udekorowane pietruszką (jeśli chcesz). Smacznego!