Jedzenie

Pyszne, zdrowe i pełne smaku kiszone jabłka. Przepis na sezonowy rarytas

jablko

Kiszonki to zdrowe i smaczne przetwory. Do kiszenia nadają się nie tylko warzywa, ale także owoce, które za sprawą fermentacji stają się jeszcze wartościowsze. Sprawdź recepturę na kiszone jabłka.

Kiszone jabłka to smaczny dodatek do wielu potraw, w tym sałatek, surówek, kaszy, ryżu, gulaszy mięsnych, kapusty kiszonej czy dań wegetariańskich. Pomysłów na podanie jabłek jest naprawdę bez liku. Domowe kiszonki doskonale wzmacniają smak każdej potrawy. Owoce są miękkie, kwaskowate z nutą cynamonu, imbiru i goździków. Po otwarciu słoik najlepiej wstawić do lodówki albo przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Do kiszenia warto przeznaczyć nieduże, soczyste owoce, bez uszkodzeń. Nie należy pozbawiać ich szypułek ani skórek. Uszkodzone jabłka trzeba od razu odrzucić, gdyż takie chłoną solankę, a po ukiszeniu stają się po prostu słone i nieapetyczne.

Dlaczego warto jeść kiszone jabłka?
Jabłka są źródłem silnych antyoksydantów i wielu witamin, które są niezbędne, aby zachować zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Kiszone owoce dzięki fermentacji dodatkowo są bogate w bakterie probiotyczne, które regenerują florę jelitową i regulują pracę układu pokarmowego. Kiszone jabłka mają znacznie mniejszą zawartość cukrów niż świeże owoce. Zawierają również błonnik, który reguluje przemianę materii, przyspiesza metabolizm, a także zmniejsza wchłanianie cholesterolu, przez co chroni między innymi przed miażdżycą.

A jeżeli walczysz z odchudzaniem, mamy dla Ciebie super porady na https://sport24h.pl, gdzie poruszamy też inne kwestie zdrowotne i interesujące fakty na temat dyscyplin sportowych.

Jak przygotować kiszone jabłka?
Składniki (na 1 słoik o pojemności 5 l):
3 kg jabłek, najlepiej mniejszych
2 łyżki soli niejodowanej
10 goździków
3-4 łyżki soku z kiszonej kapusty
laska cynamonu
4 cm korzenia imbiru

Sposób przygotowania:
Owoce myjemy, przekrawamy na ćwiartki. Korzeń imbiru kroimy w plasterki. Jabłka, imbir, cynamon, goździki przekładamy do wyparzonego słoika. Sól rozpuszczamy w szklance letniej wody, a następnie dolewamy sok z kiszonej kapusty. Po wymieszaniu przelewamy do słoika, potem dopełniamy całość chłodną wodą. Naczynie zakręcamy, potrząsamy kilka razy i stawiamy w suchym, ciepłym miejscu. Po upływie 5-8 dni owoce zmiękną i będzie można je jeść. Smacznego.

Similar Posts