Współczesnym tawernom położonym nad morzem często brakuje pomysłów na ciekawą i niebanalną aranżację wnętrz. A przecież wystrój danego lokalu gastronomicznego oraz wygląd jego pracowników mają w założeniu zapraszać do odwiedzin oraz skosztowania przygotowanego menu. Jak zaakcentować oryginalność lokalu poprzez wystrój, aby wszyscy chcieli go odwiedzać?
Po pierwsze – kolory
Wiadomo, że najprzyjemniej spędza się czas w miejscach dobrze nasłonecznionych i kolorowych. Nad morzem nie trzeba zanadto silić się na efektowne rozwiązania, ponieważ już sama przyroda wiele robi na korzyść. Dlatego w restauracji nadmorskiej warto zadbać o bogactwo błękitów, bieli, granatu oraz szarości – wszystkiego, co kojarzy się z klimatem marynistycznym.
Po drugie – barwy elementów wystroju dopasowane do koloru odzieży gastronomicznej
Do opracowanego kolorystycznie wnętrza restauracji musi zostać dopasowana specjalna odzież gastronomiczna. Pracownicy obsługujące sale restauracyjne oraz kasę muszą prezentować się elegancko i spójnie z aranżacją miejsca pracy. Dzięki temu Klienci zauważają, że odwiedzane miejsce tworzone jest z duszą i nic nie jest tutaj dziełem przypadku. Jeśli w nadmorskiej restauracji opracowano wystrój błękitny z dodatkiem żółtego, warto zbliżoną kolorystykę wykorzystać w stylizacjach kelnerów, kasjerów oraz pracowników kuchni. Po to stworzono niezwykle eleganckie, kolorowe fartuchy, aby każdy element dekoracyjny sali restauracyjnej współgrał z tym, w czym pracownicy lokalu gastronomicznego wykonują swoje codzienne obowiązki. Spośród bogatej oferty wybrać można fartuchy oraz zapaski w kolorach naturalnych, dla zwolenników niecodziennych i zaskakujących rozwiązań polecamy fartuchy o wszelkich możliwych odcieniach pastelowych, idealnie dające się dopasować do klasycznych koszul i spodni kelnerskich.
Po trzecie – im mniej bibelotów – tym lepiej
Nic tak nie zohydza wnętrza lokalu gastronomicznego jak przestarzałe i nikomu niepotrzebne bibeloty. Ich natłok we wnętrzu potrafi zepsuć nawet najlepiej zapowiadający się pomysł. Osobisty sentyment dla dobra estetyki restauracyjnego wnętrza czasami warto zachować wyłącznie dla siebie, zwłaszcza, że Klienci odwiedzający nasz lokal mogą mieć różny i niekoniecznie pokrywający się z naszym gust. Na restauracyjnych stołach, przykrytych serwetami z kolorowych i miękkich tkanin mogą pojawić się dyskretne wazony z kwiatami. Tego typu dekoracje zawsze świadczą o przywiązaniu do szczegółu. Pokazują także dbałość o estetykę i higienę prezentowanego wnętrza restauracji, w której wszyscy mają czuć się dobrze.