Włoska kuchnia, jako jedna z nielicznych zawojowała niemal każdy zakątek świata. W wielu miejscach została ona na dłużej. W Polsce również pokochaliśmy specjały rodem z Italii i do dziś bardzo często goszczą one na naszych stołach. Uwielbiamy przede wszystkim pizzę i makarony, ale znajdujemy też przestrzeń dla tamtejszej wersji pierożków. A jeśli o nich mowa, chodzi oczywiście o tortellini.
Ogromna ciekawość świata, w tym też nowych smaków sprawia, że wciąż szukamy inspirujących przepisów, próbujemy dań w różnych stron świata i stopniowo włączamy rozmaite potrawy do naszego codziennego menu. Ale na początek – nieco informacji na temat tortellini i wskazówki, jak je serwować.
Skąd pochodzi tortellini?
Poznając nowe dania, czasami zastanawiamy się skąd pochodzą i jaka jest ich historia. Budzi się w nas takie zainteresowanie szczególnie w przypadku zagranicznych kuchni. Zatem co możemy powiedzieć o tortellini?
- Pochodzą one z regionu Emilia w północnych Włoszech.
- Są to malutkie pierożki o charakterystycznym kształcie.
- Przygotowuje się je z ciasta makaronowego
- Nadziewa się je mięsem, grzybami lub serem.
- Klasycznie podaje się je z sosem pomidorowym i posypuje tartym parmezanem.
Tortellini są na tyle pysznym i uniwersalnym daniem, że do dziś bardzo często gości na naszych stołach. Co więcej, wciąż staramy się je urozmaicać i podawać na wiele różnych sposobów.
Z czym podawać tortellini?
Makarony i pierożki to bardzo popularne i lubiane niemal przez wszystkich dania. Ogromną zaletą jest ich różnorodność i możliwość dostosowania smaków do własnych upodobań kulinarnych. Co więcej, tortellini jest połączeniem obu tych opcji, dlatego tak chętnie je wybieramy. W jakiej wersji możemy je podać? Oto kilka propozycji:
- zapiekane w sosie pomidorowo-śmietanowym (zobacz dokładny przepis: https://www.kaufland.pl/przepisy/wyszukiwarka-przepisow/przepis.zapiekanka-tortellini.r_id=Recipe_3310981.html),
- duszone w passacie pomidorowej z ulubionymi warzywami i ziołami,
- ugotowane – jako główny składnik sałatki,
- jako dodatek do zupy, zamiast tradycyjnego makaronu, kaszy lub ziemniaków,
- delikatnie podsmażane na maśle ziołowym.
Takie danie z pewnością zachwyci każdego fana smacznego jedzenia oraz przywoła wspomnienia pięknej słonecznej Italii. Tortellini jest świetnym przykładem potrawy wywodzącej się z tamtejszej kuchni, która cechuje się przede wszystkim prostotą i wysoką jakością poszczególnych produktów. Jeśli chcesz poznać tamtejsze smaki i zaserwować najbliższym smaczny posiłek, najwyższy czas sięgnąć po ten rodzaj pierożków!