Piknik jest chyba najprzyjemniejszą ze wszystkich okazji, których jedzenie stanowi istotną część. Wybrawszy zacienione miejsce, otoczone miękką trawą, najlepiej tuż nad strumykiem czy nad brzegiem morza, gospodarz lub gospodyni musi zaplanować rodzaj menu i zdecydować, czy goście mają przynieść swoje smakołyki. To dobry pomysł, gdyż świeże powietrze wyostrza apetyt i sprawia, że wszystko smakuje lepiej. Zanim zaczniemy przygotowywać jedzenie na piknik, musimy pomyśleć jak zostanie ono przywiezione. Oto kilka przydatnych sposobów:
1). Pojemniki z lodem – są dostępne we wszystkich rozmiarach, a zamrożone, pozostaną zimne przez około 4 godziny czasu. Aby zamrozić worki, należy włożyć je do zamrażalnika na 8-10 godzin. Przed umieszczeniem worków w koszyku lub pudełku z potrawami należy włożyć je do reklamówki w taki sposób, aby skroplona para nie stykała się z jedzeniem. Pojemniki nie rdzewieją i można ich używać wielokrotnie.
2). Termosy – należy wiedzieć, ze większość sklepów oferuje szeroki asortyment termosów w różnych rozmiarach. Do przenoszenia napojów i zup ciągle najbardziej popularny jest wysoki i wąski termos, a te o szerokiej szyjce sprawdzają się przy przewożeniu dań gorących lub lodów. Przed wlaniem do termosu gorącego płynu należy wypełnić go najpierw gorącą (ale nie wrzącą) wodą, zamknąć i zostawić na 15 minut czasu. Wylejmy wodę, a następnie wlejmy gorący płyn. Jeśli w termosie ma znaleźć się lód lub zimne napoje najpierw trzeba napełnić go lodowatą wodą.
3). Torby i pudełka z izolacją nadają się wspaniale do przewożenia gorącego lub zimnego jedzenia i utrzymania odpowiedniej temperatury.
4). Papierowe talerze i kubki to zbawienie, jeśli mamy dzieci. Należy jednak pamiętać o tym, że nigdy nie są tak mocne jak plastik i porcelana.
5). Plastikowe torby możemy kupić we wszystkich kształtach i rozmiarach. Są bardzo praktyczne do zwijania naczyń i pojemników z lodem, a przede wszystkim przydają się do zabrania do domu śmieci.
6). Folia z pęcherzykami powietrza często używana jest jako element opakowań z urządzeń elektrycznych, porcelany czy czekoladek. Nie wyrzucajmy jej, ponieważ będzie doskonałym izolatorem podczas przewożenia zimnych i gorących potraw.
7). Kosz z wiekiem, najlepiej wiklinowy, z pewnością nada piknikowi odświętny charakter. Może być jednak dość ciężki. Doskonale zastąpić go zdoła małe plastikowe pudło na ubrania, najlepiej z uchwytami. Jeżeli używamy koszyka na zakupy, powinien mieć płaskie dno i solidną rączkę,
Należy wiedzieć, że pakowanie kosza powinniśmy zacząć od zimnych potraw. W razie potrzeby dno koszyka możemy wyłożyć ręcznikiem. Ułatwieniem będzie sporządzenie listy rzeczy do spakowania i skreślanie ich kolejno z kartki. Talerze powinniśmy pakować pionowo po bokach kosza, wkładając między nie papierowe serwetki.
Zanim wybierzesz się na zakupy, sprawdź gazetki promocyjne dostępne na stronie https://www.ejastrzebie.pl/.