Zdrowe odżywianie ma wiele korzyści do zaoferowania, ale umiejętność dokonywania właściwych wyborów żywieniowych to dopiero początek.
W obliczu wyzwania, jakim jest niewiedza, które jedzenie należy uznać za „czyste”, ważne jest, abyś wykonał następujące kroki, aby móc jeść zdrowo:
Jak jeść zdrowo? – 9 podstawowych porad
- Wyeliminuj przetworzoną żywność: przetworzona żywność przeszła różne etapy rafinacji. Zawiera dodatki i składniki, które są uważane za niezdrowe. Na początek sprawdź, czy na liście składników znajduje się coś, co jest sklasyfikowane jako E (chociaż nie wszystkie E są szkodliwe, ale daje to mniej więcej wgląd w całoś lub sztuczne barwniki. Wiele rafinowanych produktów spożywczych zawiera sód, cukier i tłuszcz, które nie kwalifikują ich jako czystej żywności. Istnieją też „czyste” produkty spożywcze, ale pakowane tak, jakby były mocno przetworzone- takie jak makaron pełnoziarnisty, młody szpinak i ciecierzyca, które są dobrymi opcjami zdrowego jedzenia.
- Jedz więcej warzyw: Warzywa są klasycznym źródłem witamin A i K, które pomagają poprawić wzrok i układ odpornościowy. Postaw na świeże warzywa, które pochodzą prosto z gospodarstwa, są nieprzetworzone i czyste.
- Jedz zdrowe tłuszcze: jedząc czyste jedzenie, nie musisz ograniczać wszystkich tłuszczów, zamiast tego wybieraj czyste opcje lub zdrowe tłuszcze. Odrzuć tłuszcze nasycone, takie jak te znajdujące się w mięsie, serze i maśle. Zdrowe tłuszcze są niezbędne w poprawie zdrowia serca, a także w podniesieniu poziomu dobrego cholesterolu, czyli cholesterolu HDL.
- Zredukuj alkohol: może zawierać niezdrowe cukry i nadmiar kalorii, co nie jest dobre dla twojego zdrowia. Unikaj mieszanych napojów zawierających dużo cukrów. Umiarkuj spożycie alkoholu – jeden drink dziennie dla kobiet i dwa dla mężczyzn.
- Monitoruj spożycie soli: Wiele osób ma problem z przyjmowaniem więcej niż zalecany limit 2300 mg sodu dziennie. To naraża je na wysokie ciśnienie krwi. Jedząc czysto, należy unikać żywności pakowanej o wysokiej zawartości sodu.
- Jedz pełne ziarna: Wybieraj produkty pełnoziarniste, które zawierają otręby i zarodki, w przeciwieństwie do zbóż rafinowanych, które są usuwane podczas przetwarzania. Podczas zakupów sprawdzaj etykietę, aby upewnić się, że jest to „pełna pszenica”, a nie tylko „pszenica”.
- Kontroluj wielkość jedzonych porcji mięsa: Jedz mniej mięsa. Niektóre mięsa zawierają tłuszcze nasycone, które nie stanowią zdrowego odżywiania. Preferowaną opcją jest chude mięso. Najlepszą- weganizm. Spróbuj przez tydzień, a zobaczysz, jak ciało Ci podziękuje. Wegańskie jedzenie to nie tylko trawa i kamienie. Jeśli potrafisz gotować, wyczarujesz cuda z soczewicy czy ciecierzycy.
- Jedz więcej owoców: Owoce są naturalnie słodkie, pyszne, bogate w potas i witaminę C. Spożywaj od 1½ do 2 filiżanek owoców dziennie, aby uzyskać zalecane witaminy. Wybieraj całe, nieprzetworzone owoce, które są surowe i pozyskiwane prosto z gospodarstwa.
- Czyste odżywianie wymaga celowego wysiłku poprzez świadome wybieranie tego, co jeść i bycie uważnym przez cały czas. Nie jest to trudne, gdy wiesz, co powinieneś jeść i czego unikać. Unikaj lub ograniczaj wszystko, co wyrafinowane lub zawierające nieznane składniki, które tworzą długą listę na etykiecie. Są to najprawdopodobniej żywność przetworzona i ostatecznie nieczysta.
źródło: https://www.zagadka.pl/ – portal o zdrowym stylu życia, diecie i medycynie