Każdy smakosz kawy z pewnością docenia jej aromatyczny i pobudzający zapach o poranku. Tak intensywnym spectrum zapachów charakteryzuje się właśnie świeżo zmielona kawa ziarnista. Niestety, aromat ten może ulotnić się wyjątkowo szybko, a wszystko to za sprawą nieodpowiedniego przechowywania ziaren kawy. Proces uwalniania zapachów rozpoczyna się wraz z końcem procesu palenia, więc na odpowiednie zapakowanie kawy ziarnistej nie mamy zbyt dużo czasu. Tak więc jak ją odpowiednio przechowywać?
Jak przechowywać kawę w ziarnach?- najwięksi wrogowie aromatu
Po wizycie w sklepie z kawą szybko biegniecie do domu, by napić się kubka gorącego i aromatycznego napoju. Niestety, na drugi dzień kubek tej samej kawy może już nie pachnieć tak intensywnie. Dlaczego? Otóż winę można zrzucić na nieodpowiednie przechowywanie ziaren napoju. Nawet najlepsza kawa ziarnista do ekspresu szybko straci swoje walory. Tak więc jak przechowywać kawę w ziarnach? Otóż powinna ona być trzymana z daleka od:
- wilgoci- która sprzyja powstawaniu pleśni na ziarnach kawy. Tak samo nie powinno się trzymać kawy w lodówce, choć na niektórych opakowaniach jest to proces zalecany. Dlaczego? Za każdym razem, kiedy ziarna kawy będą wyciągane z lodówki ich temperatura wzrośnie, a wraz z ponownym włożeniem, temperatura się obniży, co doprowadzi do skraplania się i jeszcze intensywniejszej ekspozycji na wilgoć.
- tlenu- niestety tlen jest największym wrogiem kawy ziarnistej. Reaguje on ze związkami chemicznymi, które skutecznie niszczą aromat.
- światła słonecznego oraz ciepła- przechowywanie kawy ziarnistej nie jest zalecane w miejscach szczególnie wyeksponowanych na promienie słoneczne i ciepło. Są one bowiem czynnikami destrukcyjnymi, które potrafią nieodwracalnie zmienić smak kawy nawet w kilka godzin.
Gdzie przechowywać ziarna kawy, by jak najdłużej zachowały swoje walory smakowe?
Wiele osób zastanawia się jaka kawa ziarnista jest najlepsza? Okazuje się jednak, że żadna nie będzie wystarczająco dobra, o ile nie będzie ona przechowywana w odpowiednim pojemniku i miejscu. Tylko to jest gwarancją długiego zachowania nie tylko smaku, ale również i aromatu palonych ziaren. Warto wziąć pod uwagę czynniki, które zostały powyżej omówione. Jasno wynika z tego, że kawę ziarnistą trzeba przed nim chronić, więc najlepszym rozwiązaniem okazuje się przechowywanie jej w hermetycznym pojemniku. Co więcej powinien być on ustawiony z dala od światła i źródeł ciepła, najlepiej w chłodnym i zacienionym miejscu. Niemniej jednak, niektóre rodzaje kawy ziarnistej jak np. kawa ziarnista arabica od momentu kupienia jest zapakowana w specjalną paczkę, która również może posłużyć do jej przechowywania. Paczki te charakteryzują się tym, że są całkowicie nieprzezroczyste, a co więcej są niezwykle szczelne i posiadają z jednej strony odpowiedni wentyl. Służy on temu, by gaz z paczki mógł wydostać się swobodnie na zewnątrz, a z drugiej strony, zabezpiecza on przed tym, by tlen nie dostał się do wnętrza opakowania. Jeśli więc jesteśmy posiadaczami takiej paczki, można bezpiecznie ją zamknąć i w ten sposób przechowywać ziarna kawy, które z pewnością nie stracą swojego aromatu. Jeśli jednak zdarzyło się nam kupić paczkę kawy, która niestety nie posiada szczelnego zamknięcia, nie musimy od razu jej wyrzucać. Świetnym rozwiązaniem okazuje się zamknięcie jej przy pomocy klipsa, a także schowanie w ciemne i suche miejsce, w którym nie ma silnych zapachów.