Jedzenie

Makaronowe rulony ze szpinakiem

szpinak-makaron

Warzywa stanowić powinny podstawę diety każdego człowieka. Zgodnie z tym zaleceniem coraz więcej z nas sięga przykładowo po zielone warzywa, jak zielone ogórki, fasolę, jarmuż czy szpinak. Ten ostatni będzie nie tylko wartościowym składnikiem potraw, może pełnić nawet główną rolę. Przykładem będą [b]makaronowe rulony ze szpinakiem[/b] – czyli sposób na pożywną, ciepłą i smaczną kolację, zwłaszcza w okresie zimowym

Zielone liście szpinaku

Powszechnie wiadomo, że szpinak kryje w swoich liściach odpowiednio dużo żelaza, by jego spożywanie pozwoliło uchronić przed niedoborem tego pierwiastka. Poza nim warzywo to jest świetnym źródłem witamin K, A, E i C oraz folianów. Najczęściej sięga się po niego, tworząc śniadaniowe smoothie, jednak jego wykorzystanie w kuchni jest znacznie szersze. Sprawdzi się w roli nadzienia do smacznych rulonów z makaronu, które warto zaserwować na kolację czy przyjęcie w kameralnym gronie.

Składniki

– 12 płatów lazanii
– 10 dag świeżego szpinaku
– 20 dag pieczarek
– 30 dag fileta z indyka
– 25 dag sera mozzarella
– po 2 szalotki i ząbki czosnku
– 2 łyżki klarowanego masła
– 3 łyżki posiekanego szczypiorku
– sól, pieprz
– olej

Przygotowanie

Makaron ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Odcedź go i rozłóż osobno każdy płat na folii spożywczej.
Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Mozzarellę pokrusz. Filet pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem.
Szalotki i czosnek posiekaj, przesmaż na maśle. Wsyp filet i pieczarki, podsmaż.
Szpinak umyć, osuszyć i rozłożyć na płatach makaronu. Na szpinaku układać porcje fileta z cebulą, czosnkiem i pieczarkami. Posypać mozzarellą. Płaty makaronu zwinąć wraz z farszem w rulony. Ułożyć je w formie posmarowanej olejem, posypać resztą mozzarelli. Piec w 180 stopniach Celsjusza do momentu, aż ser się stopi. Posypać szczypiorkiem, podawać ciepłe.

Odwiedź www.swietokrzyskie24.pl i wzbogać swoją wiedzę o ciekawostkach ze szpinaku oraz różnych zagadnieniach kulinarnych.

Similar Posts