Jedzenie

6 zdrowych produktów spożywczych o wysokiej zawartości węglowodanów, które warto włączyć do swojej diety

zdrowa-zywnosc

Chcesz zwiększyć swoją energię, ostrość umysłu, efektywność treningu, lub kontrolować wagę? Dodanie do diety zdrowych węglowodanów (z umiarem) może pomóc w osiągnięciu tych celów. Te pożywne węglowodany, o których za chwilę opowiemy, zawierają błonnik, który układ trawienny rozkłada przed ich wchłonięciem. 

W rezultacie pomagają one utrzymać kontrolę nad poziomem energii, cukru we krwi, nastroju i apetytu między posiłkami. Około 50-60% całkowitej dziennej ilości kalorii powinno składać się z węglowodanów. Oto kilka zdrowych węglowodanów, które możesz bez obaw włączyć do swojej diety, ponieważ nie podniosą one zbytnio wagi i dadzą Ci energię potrzebną do przetrwania dnia.

Ryż brązowy.

Zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 może być tak proste, jak zamiana ryżu białego na brązowy. W przeciwieństwie do ryżu białego, który w procesie przetwarzania jest pozbawiony cennych składników odżywczych, ryż brązowy jest pełnoziarnisty. Ogólnie rzecz biorąc, całe ziarna dostarczają więcej składników odżywczych, zapewniają sytość i korzystnie wpływają na samopoczucie niż ziarna rafinowane. Jeśli masz wybór, wybieraj ryż brązowy, czarny lub dziki, zamiast ryżu białego lub brązowego błyskawicznego.

Popcorn.

Lepsze odżywianie nie wymaga trwałego porzucenia zdrowszych przekąsek, zwłaszcza jeśli lubisz popcorn. Popcorn stanowi pożywną, pełnoziarnistą alternatywę dla ubogiej w składniki odżywcze żywności przetworzonej, takiej jak chipsy i precle. Dlatego następnym razem, gdy najdzie Cię ochota na coś chrupiącego, sięgnij po popcorn ze szczyptą soli.

Dynia.

Dynia prawdopodobnie nie jest pierwszym produktem spożywczym, który przychodzi na myśl, gdy myślisz o błonniku, ale jedzenie większej ilości dyni to prosty sposób na zwiększenie spożycia błonnika przez cały rok. Błonnik ma wiele zalet zdrowotnych, od pomocy w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego po zapobieganie chorobom serca.

Słodkie ziemniaki.

Pomarańczowy odcień słodkich ziemniaków dodaje trochę koloru na talerzu. Związek, który zapewnia barwnik w warzywach skrobiowych, jest również przeciwutleniaczem – beta-karotenem, który organizm przetwarza na witaminę A. Witamina A może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów, a także spowolnić proces starzenia się.

Słodkie ziemniaki zawierają również duże ilości witaminy C, która odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego, oraz cenne ilości zdrowego dla serca błonnika. Połowa dużego słodkiego ziemniaka zawiera tylko 81 kalorii, czyli o wiele mniej niż większość słodyczy.

Płatki owsiane.

Owies, w połączeniu z dietą niskotłuszczową, może zmniejszać ryzyko chorób serca.

Mango.

Owoce mango mają około 135 kalorii i są bogate w błonnik (zawierają prawie 4 gramy błonnika na owoc średniej wielkości) oraz przeciwutleniacze (w tym witaminę C i beta-karoten). A jeśli to nie wystarczy, aby przekonać Cię do włączenia ich do swojej diety, mango jest owocem zwalczającym raka.

Zapewnij sobie zbilansowane posiłki, korzystając ze strony https://www.sceptyk.pl, gdzie umieszczamy inne porady na temat utrzymania zdrowego organizmu.

Badania dotyczyły również wpływu ekstraktów z mango na komórki nienowotworowe oraz komórki związane z rakiem okrężnicy, prostaty i piersi. Stwierdzili, że ekstrakty pomagają zdrowym komórkom pozostać wolnymi od raka i ograniczają wzrost komórek nowotworowych.

Similar Posts