Jedzenie

Porady dotyczące zdrowego gotowania przy małej ilości czasu

Ogólnie rzecz biorąc, brak czasu lub jego niedobór ma znaczący wpływ na naszą dietę, ponieważ jemy to, co jest pod ręką, łatwe do przygotowania lub bez potrzeby przygotowywania. Często prowadzi to również do pomijania ważnych posiłków, co nie pomaga nam w kontrolowaniu głodu.

Dlatego też, oprócz organizacji, zawsze należy pamiętać o kilku praktycznych wskazówkach, jak zdrowo się odżywiać, nawet jeśli mamy mało czasu na gotowanie, ponieważ jakość i ilość tego, co jemy, jest bez wątpienia czynnikiem decydującym o naszym zdrowiu.

Aby jeść zdrowo i nie zaniedbywać diety, nawet gdy mamy mało czasu na gotowanie, zalecamy następujące wskazówki:

Zamroź posiłki: zamrażanie żywności przygotowanej przez nas w wolnym czasie lub przez kogoś innego jest idealnym rozwiązaniem, ponieważ pozwoli nam jeść zdrowo bez konieczności przygotowywania czegokolwiek, wystarczy jedynie garnek, albo mikrofalówka aby podgrzać danie.

Mrożone warzywa: warzywa zazwyczaj wymagają przygotowania, z wyjątkiem prostej sałatki, więc posiadanie paczek mrożonych lub wstępnie ugotowanych warzyw w zamrażarce jest dobrą alternatywą dla szybkiego, ale zdrowego posiłku.

Nasiona roślin strączkowych w puszce: soczewica, ciecierzyca lub fasola w puszce wymagają jedynie wyjęcia z pojemnika, aby mogły zostać zjedzone, więc mogą stanowić pełnowartościowy posiłek, jeśli towarzyszy im np. gotowane jajko i mrożone warzywa, bez konieczności gotowania lub poświęcania czasu na tę czynność.

Kolejną niezastąpioną metodą na zaoszczędzenie czasu na gotowanie zachowując zbilansowaną dietę jest przygotowywanie potraw jednogarnkowych, których zaletą jest zminimalizowane używanych naczyń, a co za tym idzie jest mniej zmywania.

Ryby w puszce: Ryby w puszce są również dobrym rozwiązaniem, jeśli nie mamy czasu, ponieważ można je dodać do kanapki, podać ze świeżymi, świeżo pokrojonymi warzywami lub jako składnik szybkiej, ale kompletnej sałatki.

Suszone produkty zbożowe: suszony makaron, ryż i mąka są idealne do ugotowania zdrowego dania w krótkim czasie, ponieważ wystarczy wrzucić je do wrzącej wody i po kilku minutach są gotowe do spożycia. Aby uzyskać zdrowszy i pełnowartościowy posiłek, możesz podać je z oliwą z oliwek i świeżymi lub mrożonymi warzywami.

Similar Posts