Jedzenie Restauracja

Chrupiąca ryba w sosie słodko-kwaśnym

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki: 375 g makaronu typu spaghetti lub orientalnego, olej roślinny do głębokiego smażenia, duża czerwona papryka oczyszczona i pokrojona w 3-centymetrowe kawałki, czerwona cebula pokrojona w kliny, 85 ml zalewy z ananasów, 2 łyżki sosu pomidorowego, 2 łyżki octu z białego wina, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka cukru pudru, 200 g ananasów z puszki pokrojonych na mniejsze kawałki, 2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej, sól, mielony pieprz czarny, 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku, 600 g filetów z białej ryby bez ości i pokrojonych w 4-centymetrowe kawałki; ponadto – świeża kolendra do podania.

Przepis

Przygotowanie – makaron ugotujmy według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Natomiast w patelni typu wok rozgrzewamy 1,5 łyżki oleju, a następnie wrzucamy paprykę oraz cebulę i całość smażymy przez 2-3 minuty czasu. Wlewamy zalewę z ananasów, ocet, sos pomidorowy, sos sojowy, posypujemy cukrem pudrem. Doprowadzamy do wrzenia, dokładamy ananasa. Ponownie doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 2-3 minuty czasu. W między czasie 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej łączymy z łyżką wody, wlewamy do woka, mieszamy przez 1 minutę, do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą i mielonym pieprzem czarnym. Powstały sos przekładamy do miski, przykrywamy. Następnie wok myjemy. Nalewamy do niego tyle oleju roślinnego, aby jego warstwa miała około 3 cm. Rozgrzewamy na średnim płomieniu. Proszek budyniowy łączymy z pozostałą skrobią ziemniaczaną, szczyptą soli oraz mielonego pieprzu czarnego, panierujemy w tej mieszance kawałki ryby. Smażymy je partiami przez 3-4 minuty czasu na złoty kolor. Następnie odsączamy je na ręczniku papierowym i wkładamy do wcześniej przygotowanego sosu. Zagrzewamy. Chrupiącą rybę podajemy z makaronem i danie jeszcze dekorujemy świeżą kolendrą. Po więcej ciekawych przepisów zapraszamy do serwisu https://www.jaworznoinfo.pl/.

Similar Posts